Berita baik buat rakyat Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) mengumumkan bahawa pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) motosikal boleh dilakukan secara online melalui sistem myEG bermula 9 Oktober ini.

Sementara itu, bagi Lesen Memandu Kompeten (CDL) pula akan dilaksanakan secara online bermula 16 Oktober 2020. Ini tidak termasuk bagi Lesen Belajar Memandu (LDL) dan Lesen Memandu Percubaan (PDL).

Pelaksanaan ini merupakan suatu inisiatif kerajaan untuk mendigitalisasikan perkhidmatan sedia ada kepada orang ramai selaras dengan amalan norma baharu yang praktikal.

IKLAN

Pembaharuan Lesen Kenderaan Motosikal & CDL Kini Boleh Dilakukan Secara Online

Walau bagaimanapun, perkhidmatan secara online melalui sistem myEG ini adalah bagi urusan pembaharuan LKM bagi kereta persendirian sahaja. Langkah ini dibuat kerana pada tempoh Perintah Kawalan Pergerakan yang lalu, beberapa perkhidmatan JPJ telah diganggu disebabkan penutupan kaunter JPJ akibat pandemik COVID-19 yang melanda negara.

IKLAN

Tempoh pembaharuan dibenarkan adalah 1, 2, 3, 4, dan 5 tahun sahaja bagi nama yang tidak disenaraihitam. Bayaran yang dikenakan adalah RM20 setahun bagi kelas B2 B & C (Kelas A/A1 RM2.00) dan bayaran RM30 setahun bagi kelas D $ ke atas (bagi warganegara Malaysia).

IKLAN

Mudahlah lepas ni kalau nak renew lesen boleh buat secara online saja. Selain memudahkan, car aini juga dapat menjimatkan masa kita. Betul tak?

Sumber: Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI