75513422_2476356985733733_8557316106388242432_o

"Saya tak adalah belajar sepanjang masa, tetapi.."

Sekiranya betul-betul meminati sesebuah subjek itu, tiada apa yang dapat menghalang diri seorang pelajar untuk melakukan yang terbaik.

Itulah yang berlaku kepada seorang pelajar dari Kolej MARA Seremban yang terpilih di kalangan 30 pelajar Malaysia lain untuk menerima anugerah Top In World: Outstanding Cambridge Learner Awards bagi subjek Matematik. Anugerah itu diterima Raziq Kamaruddin, 18 setelah cemerlang dalam ujian Cambridge International AS Level.

Pelajar Kolej MARA Seremban Antara Terhebat Subjek Matematik Di Dunia

Katanya kepada rakan media di BH kelmarin di Shah Alam, "Saya tak adalah belajar sepanjang masa dan mempunyai jadual pelajaran ketat. Namun saya akan pastikan ketika belajar dan mengulang kaji, saya akan berikan 100 peratus fokus.

IKLAN

"Sama juga semasa berehat, saya akan manfaatkan peluang itu sepenuhnya," kata bekas pelajar MRSM Baling ini.

Selain Raziq, 4 orang lagi pelajar dari Kolej MARA Seremban turut tersenarai sebagai penerima anugerah. Muhamad Danial Yamany Dicky Yamany, Muhammad Adam Abdul Rashid dan Nur Hidayah Khosim menyertai Raziq menerima anugerah Top in World dalam subjek Matematik tersebut. Manakala Muhammad Amirul Adam Mohamad Zambri menerima anugerah Top in Country dalam subjek Perakaunan.

IKLAN
Pelajar Kolej MARA Seremban Antara Terhebat Subjek Matematik Di Dunia

Kini, Raziq yang bercita-cita untuk bergelar seorang akauntan satu hari nanti akan menduduki satu lagi ujian pada bulan Jun tahun hadapan untuk meloloskan diri ke sebuah universiti di United Kingdom.

Untuk pengetahuan korang, ujian Cambridge International AS Level ini diduduki lebih sejuta pelajar dari seluruh dunia bagi membolehkan mereka memasuki universiti di United Kingdom.

IKLAN

All the best korang!

Sumber: BHarian
Foto: Facebook Kolej MARA Seremban

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI