Dengan arahan kuatkuasa ‘total lockdown’ yang dilakukan di seluruh negara, sudah tentu mencetuskan kerisauan di hati sebahagian rakyat Malaysia, lebih-lebih lagi kepada peniaga yang mungkin ‘kasi pagi makan pagi, kais petang makan petang’.

Walaupun dibenarkan beroperasi, namun hasil jualan yang diterima tidaklah terlalu memberangsangkan, malah ada yang mengatakan nak balik modal pun susah ketika berniaga waktu pandemik ini.

Oleh yang demikian, pasangan suami isteri Jovian Mandagie dan Nina Ismail Sabri mengambil peluang untuk membantu peniaga-peniaga kecil yang terjejas sepanjang tempoh PKP ini dengan memuat naik hantaran di IG story bagi mempromosikan perniagaan mereka secara percuma.

Nina turut menjelaskan di laman Instagram sekiranya ada peniaga kecil, instashops, restoran dan sesiapa sahaja yang berniaga, kalau nak meminta bantuan untuk dia promosikan di IG story, bolehlah whatsapp gambar kepada nombor 019-3020060.

IKLAN

Katanya lagi, tidak perlu hantar barang atau hadiah, dia hanya perlukan details seperti link website supaya boleh melakukan ‘swipe up’.

Bagi peniaga kecil yang tidak ada khidmat penghantaran, mereka juga boleh register di @heyho.my dan buat masa sekarang, khidmat ini diberikan percuma oleh suaminya, Jovian Mandagie.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jovian Mandagie (@jmandagie)

Sehingga kini, sebanyak 200 mesej yang telah masuk dan ada yang marah kerana tidak membalasnya. Nina menjelaskan pihaknya memang tidak akan membalas kerana tidak mahu menganggu giliran. Setiap hari, dia akan mengambil 20 hingga 30 perniagaan yang paling bawah dahulu untuk dimuat naik.

IKLAN
Nina Ismail Sabri & Suami Bantu Peniaga Kecil Promosikan Bisnes Di IG Secara Percuma
Instagram: Nina Ismail Sabri

Sekurang-kurangnya inisiatif ini dapat membantu ramai peniaga yang terkesan dan kami doakan agar Nina dan suami dimurahkan rezeki. Diharap agar bantuan ini dapat meringankan beban peniaga dan semoga rezeki mereka sentiasa lancar dan dipermudahkan.

Pada individu yang masih berkemampuan, mungkin korang juga boleh memainkan peranan untuk menyokong perniagaan kecil mereka. Walau tak banyak mana, setidaknya dengan satu atau dua pembelian dapat membuka rezeki peniaga-peniaga ini. InsyaAllah!

Sumber: (1), (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI