Malang tidak berbau, bila seronok nak pergi travel ke luar negara, ramai yang lupa atau tidak mengambil peduli tentang travel insurance.

Rata-rata daripada masyarakat kita menganggap travel insurance ini satu pembaziran kerana sepanjang pergi melancong, semuanya selamat dan tidak ada apa-apa yang berlaku. Maka, jika membeli travel insurance, duit tersebut akan burn tanpa dituntut.

Namun begitu, sekiranya berlaku sebarang kemalangan atau kejadian yang tidak diduga, macam mana guys!

Seperti apa dikongsi oleh Liyana Love di laman facebooknya yang berpengalaman menggunakan travel insurance ini, sebenarnya banyak manfaat yang korang boleh dapat sekiranya membeli insurans semasa pergi melancong lagi-lagi apabila ditimpa kemalangan.

Ini perkongsian beliau, 

Hi guys!

IKLAN

” Sis cuma nak ingatkan jangan lupa beli travel insurance walaupun travel untuk sehari dua ke. Sebab kita tak tahu apa nak jadi kan. Macam sis, hari ke-2 di dalat dah eksiden langgar lori. Sis, husband dan baby 9 bulan tapi alhamdulillah baby selamat. Syukur sangat sangat cuma sis lahh patah kaki kanan dan husband patah rahang dan rusuk kiri. Masa naik motor tu, anak guna baby carrier jadi memang dia tak kena apa apa.

Tapi orang kat sini hampir 97% tak boleh cakap english, waktu nak minta tolong call kan ambulance bukan main azabnya!! Sebab ambulance pon tak tahu. Hahahaha dah lah kat area tu line internet cam haram. Macam sis nak menanggis jee masa tu. tapi lepas jee eksiden sis terus call insurans untuk inform diorang dan diorang sangat bagus sebab call setiap satu jam!

Cuma rezeki sis, owner lori yang kitaorang langgar tu baik sangat. Serius terlalu baik sebab dia bayarkan bil hospital sis dan suami. Dia memang ikhlas tolong kitaorang. Dan untuk pengetahuan korang, serius orang dalat sangat baik. Walaupun baru 9 hari pelbagai kenangan manis sis rasa.

IKLAN

Makcik makcik dalat yang jaga anak sis semasa sis tak mampu buat apa apa. Mandikan tukarkan baju bagi makan dan susukan. Dan kalau sesiapa datang dalat, boleh makan di Restaurant Hajah Hawa, Da Lat sebab ownernya terlalu baik. Mereka yang hantar makanan setiap hari pada sis semasa kitaorang kat sini sebab sis hampir termakan bubur daging babi tau. Huhuhu sis promote restoren dia sebab tu jee yang sis mampu buat untuk balas jasanya.

Sis kan balik Malaysia sabtu ni (18Jan2020), baby sis dah balik dulu hari jumaat lepas sebab sis memang tak larat nak jaga dia dengan keadaan sis yang agak kekurangan ni. Sis ada share cerita sis sepanjang berada di hospital. Sesiapa yang rajin boleh lah jenguk facebook sis untuk tahu bagaimana kehidupan sis di hospital. Hahahaha

IKLAN

Sis dah 9 hari dekat Lam Dong Hospital Dalat. Alhamdulillah pihak insurans sis dah uruskan penerbangan balik sampai lah ke hospital di Johor Bahru. Sebelum ni cam berkira kira nak beli tiket business class, tak sangka bila sakit dapat juga merasa duduk di business class! Hahahaha

Datanglah dalat! Anda pasti teruja dengan kecantikkan bunga di setiap jalan di dalat, yang dikenali sebagai taman bunga yang abadi! Agituuu! Hahahahaha

Ohh yaa! Shopping pon best disini! Tak perlu tawar sebab barang memang dah murah sangat.”

So dah dengar pengalaman sis ni korang masih nak berkira tentang wang? Janganlah berkira sangat sebab kita tak tahu apa yang berlaku kan? Pepatah pun ada mengatakan, ‘sediakan payung sebelum terlambat’. Kalau berlaku sesuatu yang tak diingini, tambah pula di negara orang, bila ada insurans ni kuranglah sikit beban tu nanti.

Setuju?

Sumber : Facebook Liyana Love, Backpackers Buddies Malaysia (BBM)