Sumber Foto : Malay Mail

Hari ini menandakan satu lagi perkembangan positif ke arah memerangi wabak COVID-19 di seluruh dunia setelah Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) meluluskan COVID-19 keluaran Sinovac.

Vaksin kedua buatan China dan vaksin kelapan yang diiktiraf di seluruh dunia itu kini bersedia untuk diedarkan ke beberapa negara termasuklah ke Malaysia.

Kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) iaitu Yang Berhormat Khairy Jamaluddin Abu Bakar menerusi ciapan di akaun Twitter beliau, “Vaksin COVID-19 Sinovac kini telah diluluskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Ia selamat dan berkesan.

IKLAN

“Pengiktirafan global ini sekaligus meningkatkan keyakinan (kepada rakyat) terhadap bekalan 12 juta dos vaksin Sinovas. Kita akan memastikan 18 peratus populasi negara ini mendapat manfaat daripadanya,” catat beliau.

IKLAN

Terdahulu, masyarakat dunia termasuk di Malaysia sedikit gusar dengan pengambilan Sinovac memandangkan statusnya sebagai vaksin ‘kegunaan kecemasan’ dari China.

Bagaimanapun semalam, Penolong Pengarah WHO bagi Akses Produk Kesihatan iaitu Dr Mariangela Simao telah berkata; WHO mengesahkan penggunaan vaksin Sinovac dijamin selamat untuk negara, penyumbang dana, agensi pemerolehan dan masyarakat, secara umumnya.

IKLAN

Selain daripada vaksin PfiZer-BioNTech, Sinovac dan AstraZeneca yang menjadi pilihan kerajaan Malaysia, beberapa lagi jenis vaksin lain yang telah diluluskan termasuklah vaksin Modema, Johnson & Johnson dan Sinopharm.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI