Di dalam kehidupan iman pasti ada turun dan naik. Sebagai manusia kita tidak akan lepas dari berbuat salah sesama kita. Kalau salah dengan Allah kita menadah tangan dan memohon keampunannya. Namun jika salah dengan manusia, maka haruslah saling memohon kemaafan.

Menarik perhatian Remaja, hantaran yang dimuat naik penyanyi kelahiran Akademi Fantasia, Hafiz Suip di laman Instagramnya. Pemenang vokal terbaik Anugerah Juara Lagu sebanyak tiga kali ini berkongsi kisah tentang kemaafan dan juga pengharapan dan kebergantungan kita sebagai manusia kepada Allah SWT.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hafiz Suip (@hafizsuip)

IKLAN

Memetik apa yang dikongsikan di media sosialnya itu. Ujarnya, “Assalamualaikum wbt nama saya Mohd Hafiz Bin Mohd Suip atau lebih dikenali dengan nama Hafiz Suip di dalam dunia ini, bukan semua kenal pun, tetapi Hafis Suip memohon maaf atas apa yang kami telah lakukan kepada anda andaikata ada yang kecil hati, tersalah cakap dan sebagainya. Yang ada dendam yang tersimpan selama ini, maafkan saya.

“Ini bukan cerita sedih atau cerita dongeng, tetapi hakikatnya saya takut Azab Allah SWT di mana satu hari apabila saya mati saya akan dihisab. Guys, saya tidaklah meminta lebih cuma doakan yang baik dan saya minta kalian bermodalkan 5 minit sahaja. Jika ada masalah, 2 rakaat minta dengan Allah itu sahaja, jangan harapkan makhluk. Maksudnya jangan harapkan diri kita sekalipun, sebab yang menggerakkan kita Dia jugak. Insha Allah hati tenang pasti jumpa solusi

IKLAN

“Maaf Kalau Terkecil Hati, Tersalah Cakap & Ada Dendam” – Hafiz Suip Takut Azab Allah

PERKONGSIAN YANG BAIK

IKLAN

Apa yang dikongsikan oleh penyanyi ini sememangnya boleh dijadikan satu cermin di dalam kehidupan kita. Harus pandai meminta kemaafan bila berbuat salah, dan orang yang memaafkan itu semestinya jiwa mereka akan lebih tenang. Sebagai umat Islam pula sudah menjadi tanggungjawab kita untuk beriman kepada Allah SWT dan menjadikanNya tempat kita meminta. Jika ada sebarang masalah tunaikan solat solat. Seperti yang tertulis dalam surah Al-Baqarah ayat 45, mintalah pertolongan dengan jalan sabar dan menunaikan solat.

Sumber gambar: Instagram Hafiz Suip

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI