Bertahun lamanya rakyat Malaysia dibiasakan untuk membayar tol perjalanan di lebuh raya mengunakan perkhidmatan kad Touch n Go.

Situasi paling menjengkelkan bila tersangkut di plaza tol disebabkan baki kad touch n go kereta dihadapan tidak mencukupi. Betul tak? Mesti korang selalu terkena atau mungkin pernah jadi individu yang menyebabkan orang lain pula stuck dalam barisan panjang kan? Hiks!

ARTIKEL BERKAITAN: Ini Cara Semak Baki Kredit Touch n Go Dalam MyKad Korang

Lima Tol Ini Terima Kad Debit, Tiada Masalah Kad ‘Touch n Go’ Tak Cukup Baki

Kadang kita ni dah confident baki kad mencukupi tapi sebaliknya bila sampai turn tiba-tiba tak cukup pula. Ahhh nervousnya. Orang belakang dah sibuk hon. Dengan muka tebal kita pun berlari ke kaunter untuk tambah nilai.

Namun, baru-baru ini keluhan rakyat didengari apabila Putrajaya mengesahkan sistem pembayaran terbuka menggunakan kad debit bagi menggantikan Touch n Go (TNG) boleh digunakan menjelang September nanti.

IKLAN

Menterinya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, ini bermakna pengguna mempunyai pilihan pembayaran, selain TNG yang dilihat memonopoli industri tersebut.

Namun menurutnya, pembayaran kaedah menggunakan kad kredit dan debit akan bermula di lima buah tol lebuh raya.

Lima Tol Lebuh raya

  • Lebuhraya Sungai Besi
  • Lebuhraya Baru Pantai
  • Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur
  • Lebuhraya Koridor Guthrie
  • Jambatan Pulau Pinang.

Menurut Alexander, usaha ke arah sistem itu bukan perkara baharu dibincangkan kementeriannya, sebaliknya ia telah dilakukan lebih setahun lalu.

IKLAN

Lima Tol Ini Terima Kad Debit, Tiada Masalah Kad ‘Touch n Go’ Tak Cukup Baki

Mengulas lanjut, beliau memberitahu, pelaksanaan sistem itu merupakan inisiatif awal sebelum beralih ke Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) yang kini sedang diusahakan. Alexander menambah, pelaksanaan penuh MLFF itu akan dilaksanakan secara berfasa selewat-lewatnya pada suku ketiga 2024.

Sebelum ini, Datuk Seri Salahuddin Ayub memaklumkan, satu perbincangan bersama tiga kementerian akan diadakan bagi mengatasi masalah berkenaan. Ia membabitkan KKR, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dan Kementerian Pengangkutan.

IKLAN

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi bayangan khidmat monopoli TNG mungkin ditimbang semula kerana dilihat tiada kemajuan meyakinkan dalam sistem itu.

So, lepas ini tak ada masalah lagi lah kalau baki touch n go ni tak cukup….

BACA LAGI : Cara Refund Semula Duit Dalam Kad Touch n’ Go, Ini Yang Boleh Korang Buat

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER:

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI