When MA ain’t happy, ain’t no one happy!”.. Nah, dengar ungkapan macam tu je pun dah boleh buat kita seram. Apa sebenarnya maksud disebalik kata-kata tersebut?

MA, sebuah filem psycho thriller yang menceritakan tentang kehidupan lonely seorang wanita yang bernama Sue Ann. Tidak pernah berpeluang mempunyai pergaulan bersama rakan sebaya, Sue Ann mengambil kesempatan apabila disuruh oleh seorang remaja, Maggie untuk membelikan minuman keras buat dia dan rakan-rakannya.

Situasi ini telah membuka ruang untuknya bergaul dan mencari teman dikalangan anak-anak muda. Dia bersetuju untuk membenarkan mereka melepak dan minum di rumahnya. Peraturan yang dikenakan adalah mereka tidak boleh mabuk, melontarkan kata-kata kesat, tidak boleh naik ke tingkat atas dan semua orang perlu memanggilnya Ma.

Dalam kegembiraan mereka, rupanya tersimpan sebuah kisah yang mengungkap semula kenangan remaja Sue Ann.

IKLAN

Lakonan mantap

Lakonan Octavia Spencer harus diberi pujian kerana berjaya menghidupkan watak Ma dengan baik. Dah nama pun filem psycho, sudah tentu ekspresi wajah sangat memainkan peranan penting dalam membawa mood perempuan psycho.

Pada permulaan cerita, semuanya nampak seperti baik-baik saja. Korang pun macam akan rasa wow, ‘sporting’ gila MA ni. Yes, tidak dinafikan watak baik Ma yang memahami jiwa muda dan open minded ini membuatkan Maggie dan rakan-rakannya selesa untuk berhibur dirumahnya.

IKLAN

Rupa-rupanya baik ada makna, hm..

Level of psycho

IKLAN

Kalau nak bandingkan dengan filem psycho yang lain, level ‘gila’ filem ini tidaklah tinggi mana pun. Tapi.. masih mampu buat korang menjerit dalam panggung wayang.

Di kemuncak filem ini barulah korang dapat merasakan debaran dengan melihat kerja gila yang dilakukan oleh Ma.

Apa yang dibuat agaknya?

Ala, kalau bagi spoiler banyak sangat tak best la kan. Apa kata korang tonton sendiri filem ini yang akan ditayangkan bermula 25 Julai 2019 di seluruh pawagam tanah air.