Seorang bekas pelajar jurusan kejururawatab mengambil keputusan untuk menikam kedua-dua orang ibu bapanya sebelum kemudiannya membunuh diri disebabkan penyakit Ekzema yang dihadapi.

 

Pelajar 23 tahun dari Hong Kong yang dikenali sebagai Pang Chin-tu itu menganggap, adalah lebih baik jika dia mati daripada terus menderita akibat penyakit tersebut.

Selepas menikam ibu bapanya, dia dipercayai menutup kepala dengan beg plastik pada paip yang dihubungkan kepada kanister gas helium.

 

“Lebih Baik Mati Daripada Derita Ekzema.” Remaja 23 Tahun Tikam Ibu Bapa Sebelum Bunuh Diri
Pang Chig-yu. Foto: South Morning China Post

 

Tindakan membunuh ibu bapanya itu disebabkan rasa tak puas hati kerana mereka ‘menurunkan’ Ekzema yang teruk kepadanya.

Dalam catatan blog Ching-yu baru-baru ini, dia menulis, “Penghidap Ekzema yang melahirkan anak adalah lebih teruk daripada orang miskin yang beranak.

IKLAN

“Kalau miskin, kita boleh ubah kehidupan dengan bekerja keras. Tapi jika menghidap Ekzema, kita terpaksa menanggungseksa sepanjang hayat,” tulis remaja ini yang ditemui lebih 24 jam selepas mereka mati.

Nampaknya, Ching-yu betul-betul menyalahkan ibu bapanya 100 peratus. Tetapi betulkah penyakit Ekzema ini bersifat genetik dan tidak boleh dirawati?

 

“Lebih Baik Mati Daripada Derita Ekzema.” Remaja 23 Tahun Tikam Ibu Bapa Sebelum Bunuh Diri

 

IKLAN

Ekzema ialah simptom penyakit radang kulit. Punca utamanya tidak diketahui tapi ia berkaita dengan genetik keluarga di mana sistem imun badan mempunyai respons yang terlalu aktif.

Ekzema akan menyebabkan kulit menjadi kering, kemerahan, gatal dan berpeluh. Lalu, jika digaru ia boleh menyebabkan nanah dan kudis pada badan.

Okay, jadi ia genetik tapi apakah tiada rawatan langsung untuk Ekzema?

 

“Lebih Baik Mati Daripada Derita Ekzema.” Remaja 23 Tahun Tikam Ibu Bapa Sebelum Bunuh Diri

IKLAN

 

Kebiasaannya, krim akan diberi untuk mengekalkan kelembapan kulit dan mengurangkan kegatalan, selain ubat oral, antibiotik dan pil suplemen.

BACA: Rawat Masalah Ekzema & Prosiaris Dengan 4 Rawatan Di Rumah.

Ada juga cara alami yang boleh dicuba untuk mengurangkan Ekzema seperti menyapu lemak sayuran, minyak zaitun, cuka, mandian oatmeal dan beberapa lagi cara.

Tapi seperti yang dikatakan tadi, ia hanya MENGURANGKAN Ekzema dan tidak dapat menyingkirkan simptom ini sepenuhnya.

Setakat ini, memang tiada jalan penyelesaian terhadap Ekzema TETAPI dengan menukar cara hidup agar lebih sihat dan bersih, tiada sebab penghidap tak boleh menjalani kehidupan biasa.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI