Sekolah merupakan tempat untuk belajar, menuntut ilmu dan juga mengejar cita-cita sebelum kita ke menara gading. Di sekolah kita juga lah tersemat momen-momen indah dalam hidup kebanyakkan dari kita.

Namun sayangnya tidak semua dapat abadikan momen indah di sekolah. Pasti ramai yang mengeleng kepala apabila membaca akhbar tempatan di mana dilaporkan seorang murid lelaki berusia 14 tahun menjadi jenayah mangsa seksual oleh pengetuanya sendiri.

Lagi Kes Cabul Remaja Di Sekolah, Pengetua Tergamak Lakukan Perbuatan Jijik

Pelajar lelaki itu diganggu setiap hari oleh pengetua secara seksual oleh suspek berusia 59 tahun sejak tiga hari selepas pendaftaran masuk. Akhirnya hal ini terbongkar selepas mangsa pulang ke rumah keluarga angkat dan mendedahkan perbuatan jijik pengetua sekolah berkenaan.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam Superintendan Agus Salim Mohd Alias berkata, mangsa mula diganggu secara seksual oleh suspek berusia 59 tahun sejak tiga hari selepas pendaftaran masuk.

Mangsa mendakwa dia mula diganggu secara seksual oleh pengetua sekolah berusia 59 tahu itu. Hampir setiap hari mangsa diperlakukan sedemikian sehingga sekolah berkenaan diarahkan tutup susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada November 2020 sebelum dibuka semula pada 1 Mac 2021.

IKLAN

“Menurut mangsa gangguan itu berlaku hampir setiap hari sehingga sekolah berkenaan diarah tutup susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada November tahun lalu dan dibuka semula pada 1 Mac lalu. Mangsa tidak tinggal di situ (sekolah) sepanjang tempoh itu.

Lagi Kes Cabul Remaja Di Sekolah, Pengetua Tergamak Lakukan Perbuatan Jijik

“Namun, pada awal pagi 4 Mac lalu, mangsa kembali bersekolah di sekolah itu dan masih ditempatkan di bilik tidur tetamu.

IKLAN

“Pada jam 4 petang hari yang sama, suspek mengganggu mangsa secara seksual dan cuba melakukan perbuatan tidak senonoh namun sempat dielak,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Mangsa keluar dari bilik itu dan pergi menumpang tidur di rumah rakannya tetapi tidak menceritakan apa yang telah berlaku.

Paling mengejutkan, semakan mendapati, suspek memiliki rekod lampau iaitu Seksyen 377C Kanun Keseksaan. Polis kini sedang mengesan suspek dan siasatan masih diteruskan di bawah Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

IKLAN

Lagi Kes Cabul Remaja Di Sekolah, Pengetua Tergamak Lakukan Perbuatan Jijik

Untuk info, ini bukan kes pertama yang melibatkan pencabulan di sekolah. Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Siti Zailah Mohd Yusoff sebelum ini pernah mengeluarkan kenyaatan sebanyak 1,721 kes jenayah seksual terhadap kanak-kanak yang direkodkan dalam tempoh Januari hingga 30 Jun 2020.

Berikutan itu, doktor Pediatrik, Dr Redza Zainol membuka topik ini memandangkan dia pernah mengendali kes ini dan dia turut kongsikan beberapa rangkap ayat ayah kepada kanak-kanak mangsa berkenaan ketika dia cuba memberitahu keadaan mental si kecil.

Jadi, Dr. Redza berkongsi apa yang perlu dibuat jika situasi sebegini berlaku pada diri kita menerusi ciapan twitter miliknya.

  1. Pastikan diri sendiri dan anak dalam keadaan selamat. Pelaku tu sanggup buat apa saja untuk tutup kesalahan sendiri.
  2. Buat laporan polis. Ini dokumen paling penting.
  3. Bawa salinan laporan polis ke hospital.
  4. Pihak polis pula dengan segera akan memberkas si pelaku. Ini penting supaya pelaku tidak datang untuk mengganggu keluarga mangsa.
  5. Anak akan diperiksa oleh doktor kanak-kanak dan doktor sakit puan. Dengan salinan laporan polis, barulah doktor sakit puan boleh buat pemeriksaan teliti pada bahagian kemaluan anak.
  6. Anak akan dirujuk pada doktor psikiatri untuk penilaian tanda-tanda kemurungan, tanda stress, tanda trauma. Paling serius sehingga timbul rasa nak bunuh diri.
  7. Jika ada anak perempuan yang lain, bawa semuanya ke hospital. Ada kemungkinan, semua pun sudah dicabul.

Sumber : Harian Metro