Sememangnya kita perlu berhati-hati ketika memandu di jalan raya, namun kadang-kala tidak dinafikan terdapat lokasi-lokasi panas (hotspot) yang memerlukan pemandu untuk lebih berhati-hati bagi mengelakkan kemalangan.

ARTIKEL BERKAITAN : 22 Hotspot Yang Sering Libatkan Kemalangan Kenderaan Berat Sepanjang Lebuhraya PLUS

Inisiatif Kurangkan Kemalangan Maut, Eropah Bakal Wajibkan Kereta Dilengkapi Teknologi ‘Anti-Speeding’
Foto: Malay Mail (Gambar hiasan)

Selari dengan kemajuan teknologi dunia, negara Eropah telah memperkenalkan satu perundangan baharu bagi melindungi orang Eropah daripada kemalangan jalan raya, kualiti udara yang buruk dan perubahan iklim dengan mewajibkan semua kereta mengguna pakai sistem teknologi had kelajuan pintar yang dikenali sebagai Intelligent Speed Assistance (ISA).

Menurut laporan ,sistem ini akan menjadi mandatori untuk dipasang pada kesemua kereta baharu yang akan dijual pada pasaran Eropah mulai Julai 2024. Sistem yang bakal dilaksanakan ini menggunakan beberapa perkakas canggih seperti sensor onboard, radar, kamera, GPS dan laser yang dipasang terus pada model-model kereta baharu nanti.

IKLAN

Kesemua perkakasan lengkap itu dapat membantu pemandu dengan memberi peringatan apabila melebihi had laju dibenarkan atau melaraskan kelajuan kenderaan mengikut had laju ditetapkan secara automatik mengikut lokasi-lokasi.

Memetik perkongsian GizChina, beberapa model terpilih daripada jenis kenderaan seperti Honda, Ford, Jeep dan Mercedes-Benz sudah pun hadir dengan sistem ini untuk pasaran Eropah. PROSPER pula melaporkan apabila sistem ISA menjadi mandatori, ia dijangka dapat mengurangkan kadar kemalangan maut sebanyak 26% hingga 50%.

IKLAN

Hm, tak sabar rasanya nak lihat bagaimana kecanggihan teknologi kereta keluaran negara Eropah ini nanti. Tapi, paling tak sabar kami nak tahu berapa pula harganya. Hiks!

BACA LAGI : Cara Betul Hidupkan Enjin Kereta Guna Push Start Button, Pemandu Perlu Ambil Tahu

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=t8CUdP77dPE

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI