Kadar kenaikan mendadak kes baru jangkitan Covid-19 di Arab Saudi semakin membimbangkan.

 

Walaupun rantau Timur Tengah lebih lambat terjejas berbanding rantau Asia Timur dan Asia Tenggara, namun senarionya dilihat kurang stabil berbanding dengan negara seperti Malaysia.

Perkara itu diakui oleh Yang Dipertua Persatuan Mahasiswa Malaysia Arab Saudi (PERSADA) Madinah iaitu Mohamad Irfan Fahmi Ea’dil, 26 kepada rakan media di BHarian.

IKLAN

Kira-kira 250 orang pelajar Malaysia di Universiti Islam Madinah (UIM) kini merasa bimbang dan merayu kepada Perdana Menteri, Tan Sri Mahyuddin Yassin agar mereka dibenarkan untuk pulang ke tanah air kerana tidak mahu terperangkap dalam situasi wabak serius di sana.

Keluarga Kini Bimbang, 250 Pelajar Malaysia Di Madinah Ingin Pulang
Di antara pelajar Malaysia di sana.
Keluarga Kini Bimbang, 250 Pelajar Malaysia Di Madinah Ingin Pulang
Kampus UIM di Madinah

Pihak PERSADA sendiri telah melakukan rayuan untuk pulang selepas tamat peperiksaan akhir pelajar. Namun pihak Kementerian Pengajian Tinggi tidak membenarkan perkara itu menerusi surat balas bertarikh 3 April lalu.

IKLAN

Surat rayuan kedua kemudian diutuskan kepada Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad untuk membawa pelajar Malaysia pulang setelah mereka melihat peningkatan kes di Madinah, Riyadg dan Jeddah.

“Bukan hanya pelajar yang bimbang, pihak ibu bapa di Malaysia juga sedang bimbang. Sehingga kini kami masih ditempatkan di dalam kampus UIM. Namun seperti mana-mana kampus universiti lain, kami tidak dibenarkan untuk keluar sama sekali,” kata Irfan.

IKLAN

*

Dalam perkembangan lain, Perdana Menteri menerusi Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri juga memutuskan bahawa para pelajar yang sedang menetap di dalam kampus universiti di Malaysia tidak dibenarkan pulang buat masa ini.

Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) dalam pada itu juga telah mengeluarkan kenyataan rasmi mereka agar pelajar mematuhi arahan kerajaan tersebut.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI