Semalam, Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad berkongsi satu lagi pembaharuan masa terdekat yang akan dijalankan oleh kerajaan.

 

Mereka akan mengecilkan jumlah kementerian sedia ada kerana ada beberapa buah kementerian yang dilihat ‘redundant’ dari segi skop kerja. Antaranya termasuklah Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Namun, beliau tidak menyatakan kementerian lain yang bakal terlibat dalam pemansuhan tersebut.

Satu persoalan yang bermain di minda ramai penjawat awam pada saat ini adalah, apa akan jadi dengan nasib mereka sebagai pekerja? Adakah mereka juga akan dipecat setelah kementerian masing-masing dimansuhkan?

IKLAN

Jumlah Kementerian Dikurangkan, Apa Akan Jadi Dengan Nasib Penjawat Awam?

Tun M dalam sidang media memberi jaminan jumlah penjawat awam tidak akkan dikurangkan. Sebagai alternatif, mereka akan dipindahkan mengikut kesesuaian agensi, mungkin ke kementerian lain ATAUPUN ke sektor swasta.

“Kita tidak akan gugurkan mereka selepas mereka bekerja sekian lama dengan kerajaan. Kita akan cari kaedah untuk tempatkan mereka di jabatan dan agensi lain. Ini bagi mengelakkan mereka hilang pekerjaan.

“Apabila jumlah kementerian semakin kecil, Ketua Setiausaha juga akan berkurangan,” jelas Tun M.

IKLAN

Tambah beliau lagi, situasi seperti ini bukanlah kali pertama berlaku. Dahulu, apabila Telekom diswastakan, kakitangan Telekom juga telah dipindahkan ke syarikat swasta untuk mengurangkan jumlah pekerja dalam kerajaan. Mereka masih mempunyai kerja, cuma dalam bangunan dan persekitaran yang berbeza.

 

Jumlah Kementerian Dikurangkan, Apa Akan Jadi Dengan Nasib Penjawat Awam?

IKLAN

 

* * * * *

 

Dalam pada itu, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) hari ini menafikan penamatan sebarang kontrak penjawat awam seperti yang ditularkan melalui media sosial.

Bagaimanapun, JPA tidak menolak kemungkinan berlaku penamatan disebabkan kontrak telah tamat tempoh, satu perkara biasa yang terjadi dalam perkhidmatan awam.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI