Jenis-Jenis Sales Di Eropah, Kaki Travel Wajib Alert

Dah jadi kebiasaan masyarakat Malaysia sering mengambil peluang untuk shopping di luar negara ketika pergi bercuti. Malah, ada juga yang memang pergi semata-mata untuk membeli-belah.

Mesti ramai yang tahu tentang Black Friday dan Boxing Day, sales gila-gila yang ramai orang tunggu. Namun, menurut perkongsian dari Anas Abd Rahman rupa-rupanya dalam setahun ada dua lagi dua sales yang gempak di Eropah.

Tapi setahun hanya dua kali sebab sale ini mengikut musim disana. Satu pada Summer Sales dan yang kedua, Winter Sales.

Biasanya waktu ini harga barangan memang drop juga cuma bezanya tidak terlalu pack, ramai dan perlu berkerumun seperti Black Friday dan Boxing Day. Kalau dua sales ni memang korang kena datang awal pagi, beratur panjang dan promosi akan berlansung dalam sehari itu sahaja.

Tahun ini dijadualkan di France Winter Sales jatuh pada 8 Januari sehingga 6 Februari 2020. Summer Sales pula pada 24 Jun sehingga 22 Julai 2020.

Wah, sempat lagi ni kalau korang nak kejar Summer Sales.

Sales yang mengikut musim Winter dan Summer ini terbahagi kepada tiga fasa iaitu;

Fasa pertama: Sales 30%-50%
Fasa kedua: Sales 50%-70%
Fasa ketiga: Sales 70%-90%

Cuma biasanya, makin dekat dengan tarikh penghujung sales, makin tak banyak barang. Hujung-hujung ni biasanya banyak dah tak ada, kalau handbag pun tinggal warna yang dah tak boleh matching, kasut saiz besar dan baju pula tinggal yang design biasa-biasa.

Tapi, ia terpulang pada cara dan style berbelanja masing-masing. Ada orang yang memang ada keperluan nak beli beg tangan jenama tertentu dengan model tertentu, memang kena datang awal sebelum kehabisan stok.

Ada juga yang shopping bukan sebab keperluan tapi nak ambil peluang masa harga barang murah. Tak kisah kalau datang masa fasa ketiga pun, yang penting bagi golongan ini adalah harga murah berbanding model dan jenis yang kita memang nak. So, time tu grab je apa yang ada walaupun tak berapa berkenan.

Kalau korang berpeluang untuk pergi ketiga-tiga fasa tersebut, janganlah lepaskan peluang. Kalau dah alang-alang sampai, boleh la merasa pengalaman berada di hari sales mereka kan. Mungkin peluang macam ni hanya dapat sekali seumur hidup.

Tapi sekiranya korang memang berduit, bolehlah pergi setiap tahun. Hiks!