Malam tadi ada disiarkan cerekarama terbitan TV3 berjudul Insan Terpilih lakonan pelakon Syazwan Zulkifly, Fathil Dani, Zara Zya dan ramai pelakon hebat lain arahan pengarah Nazir Jamaluddin.  Ia mengisahkan “Firdaus Gila” lakonan Syazwan Zulkifli yang menampilkan lakonan cukup mantap.

Di sebalik kisah dipaparkan, ternyata kisah ini  diadaptasi dari kisah  Husein Gila. Dalam perkongsian Hasnah Shamsuddin di fbnya, dirinya berkongsi sebuah kisah benar mengenai individu bernama Husein Gila yang dikongsikan oleh jemaah sebuah surau di Klang, Selangor.

Jemaah Surau Menangis Bila Husien Gila Meninggal, Jenazah Berbau Harum & Muka Berseri-Seri
Drama Insan Terpilih lakonan Syazwan Zulkifli yang disiarkan di TV3 semalam yang mana diadaptasi dari kisah benar Husein Gila

Jika selama ini kita sering takut dengan orang gila kerana kita merasakan tindakan gilanya mungkin mampu mencederakan kita tetapi sebenarnya kisah Husein Gila ini patut kita jadikan inspirasi dalam mengejar syurga Allah. Gila pada pandangan manusia mungkin tidak sama “gila” pada pandangan Allah taala kerana diri mereka nyata lebih mulia di sisi Allah taala kerana terhindar dari dosa dunia.

Baca perkongsian tulisan ini yang mampu membuat fikiran kita berubah mengenai persepsi mengenai orang gila yang selama ini kita sangat takut untuk berhadapan dengan mereka.

Jemaah Surau Menangis Bila Husien Gila Meninggal, Jenazah Berbau Harum & Muka Berseri-Seri
Inilah Husien Gila yang membuatkan jemaah menangis bila kematiannya. Jika dulu tubuhnya hitam berkilat namun ketika kematiannya, mukanya berseri-seri dan jenazahnya berbau harum

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Drama TV3 Insan Terpilih based on kisah benar “Si Husein Gila”👇👇

Perkongsian ini diceritakan oleh salah seorang Jemaah sebuah surau di Klang, Selangor Darul Ehsan. Telatah Husien Si Orang Gila ini selalu buat jemaah surau terkejut sehingga kematiannya dirasai.

Patutlah dah lama tak nampak Hussein, rupanya dia dah pergi meniggalkan dunia yg fana ini. Dia di gelar Husein gila sebab dari zahirnya kita lihat dia tak seperti orang biasa atau normal.

Dia selalu ada di surau-surau. Kerja dia mengutip benda-benda kotor di karpet surau dan dimasukkan ke dalam poketnya. Pernah jemaah surau bagi dia penyapu tapi dia tak nak. Katanya, rugilah kalau aku pakai penyapu kalau satu aku kutip guna tangan 10 ganda ALLAH SWT bagi aku. Jadi jemaah tak bleh nak kata apa-apa.

IKLAN

Kadang-kadang dia cuci bilik air surau, dia berus lantai dinding-dinding semua. Kalau satu bilik air dia berus smpai satu hari pun tak siap. Sebab apa? orang bagi berus dia tak nak. Dia nak gunakan berus gigi nya.

Jemaah Surau Menangis Bila Husien Gila Meninggal, Jenazah Berbau Harum & Muka Berseri-Seri
Pelik perangai Husein ni. Kadang-kadang dia kutip-kutip nasi satukan semua lepas tu letak kat lantai. Bila ditanya dia jawab ‘semut pun makhluk ALLAH SWT, kalau kucing boleh bagi makan macam ni kenapa semut tak boleh?

 

Bila di tanya, katanya rugilah kalau pakai berus lantai, sekejap dah siap, tak sampai sejam dah siap. Kalau pakai berus gigi malam baru siap. Setiap kali aku berus waktu berlalu ALLAH SWT bagi aku hadiah nanti, jadi dapat banyak.

Astaghfirullah Al Azim. Orang bagi duit tak nak. Dia kata ‘aku ada tangan, ada kaki boleh jalan-jalan cari makanan yang orang buang, membazir berdosa. Aku tak perlukan duit. Aku makan untuk hidup nak bersihkan surau’. Subhanallah!

Pelik perangai Husein ni. Kadang-kadang dia kutip-kutip nasi satukan semua lepas tu letak kat lantai. Bila ditanya dia jawab ‘semut pun makhluk ALLAH SWT, kalau kucing boleh bagi makan macam ni kenapa semut tak boleh?’.

Last-last jemaah imam biarkan sahaja apa dia buat. Orang solat dia tak solat. Pernah jemaah tanya, ‘Hussein marilah solat sama?’ Dia tempik nya jemaah tu. ‘Kan ALLAH SWT kata orang gila tak wajib solat, tak wajib lah, kau solat la! SubhanALLAH.

IKLAN

Jemaah Surau Menangis Bila Husien Gila Meninggal, Jenazah Berbau Harum & Muka Berseri-Seri

Siapa Husein ni sebenarnya? Yang tahu kisah asal, dia ni pelajar pondok. Dulu mak tirinya suka dera, pukul dia. Bapak dia pun sama, sampailah dia tekanan, merayau-rayau tak tentu arah.

Paling terkejut skali Husein bebel2. ‘Mana muazzin ni tak azan ke dah nak Maghrib ni, aku jelah Azan kan’. Jemaah tahan dia tapi imam surau suruh biarkan sahaja.

Subhanallah saat dia Azan, menitik air mata imam jemaah mendengarnya. Lebih sempurna daripada kita yang ada. Kata imam surau tu, bila ditanya Husein ‘Pandai kau Azan ye?’ Jawabnya, ‘memanglah pandai dah hari-hari aku kat sini, aku solat je tak wajib. Aku solat tapi cara aku la. ALLAH SWT tak wajibkan aku. Korang pun tak suka aku, semua duduk jauh-jauh’. Lepas tu dia gelak.

Saat jenazah Husien sampai.. ketika dimandikan. Tiga orang tukang mandi jenazah bertukar-tukar kerana tak sanggup. Menggigil, menangis, sebak melihat jenazah Husein. Mukanya berseri-seri, dulu hitam berdaki, gigi yang berkarat jadi putih bersinar, bau busuk hilang begitu sahaja. Wanginya jenazah Husein sehingga kalah bau haruman atar jemaah yang pakai.

ALLAHU AKBAR. Kalian nak tahu, dari zahirnya kita nampak dia gila.. tapi hakikatnya dia bijak, kita lihat dia berdaki, kotor, busuk. Zahirnya bila dimandikan kelihatan sifat asal sebenar arwah.

IKLAN

Seminggu Surau sunyi sepi. Sebulan silih berganti imam bertukar-tukar sebab nak mendoakan Husein. Jenazah imam pun tak sampai macam tu orang doakan. Bayangkann 30 hari setiap kali lepas solat, mesti mendoakan kesejahtraan Husein sampai menitis air mata imam dan jemaah rindukan Husein gila.

Kita ni terhijab zahir sehingga tak nampak dalamannya.

Semoga menjadi iktibar buat kita smua yang masih hidup dan mencari-cari kesempurnaan di dunia persinggahan ini.

ALLAH SWT pandang nawaitu kita, hati kita, ketulusan dan keikhlasan serta keimanan, ketaqwaan, keislaman, ketaatan dan kesetiaan kita. Bukan pada rupa, warna kulit, status, harta, pangkat, darjat, kepuraan zahir batin.

Muhasabah diri sendri dan utk saudara seislamku untuk sedar daripada khayalan yang samar dan kembali kepada janji kita yang nyata kpd ALLAH SWT YANG HAQ.

Kredit : Sebuah Surau ALLAH SWT di kampungan Klang Selangor.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI