COVID-19 bukan sahaja memberi impak kepada kesihatan, malah hampir melumpuhkan ekonomi dunia.

Jangan Bergantung Kepada Vaksin, WHO Beri Bayangan Bakal Ada Pandemik Lagi Buruk 2021?

Sejak berlakunya penularan pandemik COVID-19, beberapa negara dunia telah mengambil langkah bagi mengkaji vaksin untuk mengekang penyebaran virus berkenaan.

Jika sebelum ini Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau akan menjadi antara individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19 bagi meyakinkan rakyat bahawa vaksin yang diperoleh negara selamat dan berkesan.

IKLAN

Perdana Menteri berkata ini akan diikuti oleh petugas barisan hadapan sebelum diberikan kepada kumpulan sasaran iaitu kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas serta penghidap penyakit tidak berjangkit dan penyakit saluran pernafasan kronik.

Namun. baru-baru ini Ketua Teknikal WHO untuk COVID-19, Maria Van Kerkhover menggesa dan memaklumkan dunia agar lebih bersiap sedia menghadapi krisis kesihatan di masa hadapan dengan petugas kesihatan terlatih serta memanfaatkan sepenuhnya teknologi inovatif.

IKLAN

Jangan Bergantung Kepada Vaksin, WHO Beri Bayangan Bakal Ada Pandemik Lagi Buruk 2021?

Kenyataan mereka mengulangi kenyataan Ketua Pengarah WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus yang mendesak negara dunia tidak bergantung sepenuhmnya kepada vaksin dan mempertingkatkan sistem kesihatan bagi menangani krisis kesihatan seterusnya.

IKLAN

Hmm…tapi mungkin juga sebab sebelum ini tular mengenai isu kemunculan Covid-19 yang diklasifikasikan sebagai jenis varian, strain dan mutasi di dalam serta luar negara.

Hal ini menyebabkan orang ramai dari seluruh negara berasa gelisah dan resah, dengan kemunculan virus dalam kelas yang baharu ini.Banyak-banyak la berdoa agar dunia kembali selamat dari pelbagai virus maut!

Sumber : Astro Awani