back to top
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita Ikan Pun Tak Tahan Panas! Ribuan Ekor Ditemukan Mati Di Kampus UniSZA

Ikan Pun Tak Tahan Panas! Ribuan Ekor Ditemukan Mati Di Kampus UniSZA

Fenomena cuaca panas, Ayunan Selatan El Nino (ENSO) atau El Nino yang sedang melanda Malaysia kini bukan sahaja telah mendatangkan rasa tidak selesa dalam kalangan masyarakat kita. Malah, kelompok haiwan juga tidak terlepas mendapat impak susulan cuaca panas.

Khamis lalu, warga Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dikejutkan dengan kematian beribu-ibu ekor ikan talapia di tasik utama kampusnya.

Felo Penyelidik Institut Penyelidikan Alam Sekitar Pantai Timur (ESERI) UniSZA, Fathurrahman Lananan berkata, ribuan bangkai ikan itu ditemukan akibat cuaca panas dan peningkatan muatan organik yang mengakibatkan kekurangan oksigen terlarut.

Fenomena cuaca panas berdasarkan El Nino dengan suhu di Kuala Nerus mencecah 33 hingga 34 °C menyebabkan peningkatan suhu air di tasik UniSZA.

Kata Fathurrahman, peningkatan suhu ini menyebabkan penurunan keupayaan muatan oksigen terlarut dalam air yang menggerakkan keseimbangan oksigen dalam ekosistem tasik.

IKLAN

Kematian ribuan ikan itu diburukkan lagi dengan peningkatan Biological Oxygen Demand atau BOD di Tasik UniSZA yang menyebabkan penurunan oksigen terlarut yang melampau sehingga menyebabkan kematian ikan bersaiz besar dan sederhana.

Ikan bersaiz lebih besar tersebut mati dahulu berbanding yang bersaiz kecil  kerana ia memerlukan oksigen terlarut lebih tinggi.

IKLAN

Sekiranya corak oksigen terlarut berterusan menurun, besar kemungkinan  ikan bersaiza lebih kecil malah telur ikan dan seluruh populasi hidupan akuatik di Tasik UniSZA juga boleh turut mati.

Semoga fenomena cuaca melampau ini akan berakhir segera pada bulan Julai seperti yang diramalkan sebelum ini.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: El Nino Dijangka Mei Hingga Julai Melanda Malaysia. Ini 7 Perkara Wajib Tahu

SUMBER: Sinar Harian

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI