Rasanya, tak perlu lagi kami perkenalkan apa itu sushi.

Bukan saja diminati di Malaysia malahan ia merupakan antara makanan wajib ada di seluruh dunia.

Penulis mengenali ramai yang menyukai sushi sehinggakan ada yang akan mengambilnya pada setiap hari.

Hhm…Penggemar Sushi, Mungkin Kamu Nak Kurangkan Pengambilannya Lepas Membaca Ini

Namun, kajian terbaru yang dikeluarkan dari sebuah hospital di California mungkin akan membuatkan korang ingin mengurangkan pengambilannya selepas ini. Sushi asasnya diperbuat daripada bahan mentah segar dan itulah yang memikat selera penggemar sushi. Selain enak, ia juga dianggap sebagai makanan yang sihat.

IKLAN

Ini kerana ia mengandungi kebanyakan zat yang diperlukan oleh tubuh seperti protein, vitamin dan mineral. Walaubagaimanapun, disebabkan kesegaran tersebutlah, beberapa kes yang dinamakan sebagai anisakiasis semakin menular.

Anisakiasis adalah sejenis penyakit yang berpunca daripada cacing yang ada di dalam ikan dan boleh mengakibatkan rasa sakit, muntah dan cirit-birit.

Hhm…Penggemar Sushi, Mungkin Kamu Nak Kurangkan Pengambilannya Lepas Membaca Ini
Kes Anisakiasis akibat kewujudan cacing di dalam perut.

 

IKLAN

Ikan mentah berpotensi membiakkan cacing pita atau parasit di dalam badangnya. Selain itu, sushi juga berpotensi mengandui bakteria pathogen yang boleh menyebabkan jangkitan pada usus.

Tambahan pula, semakin hari, habitat untuk ikan dan haiwan marin semakin tercemar. Merkuri, gas dan bermacam-macam lagi bahan toksik terdedah kepada haiwan marin. Lantas, apabila ia diambil tanpa dimasak, tanpa ragu-ragu lagi kita boleh menghadapi keracunan.

Merkuri contohnya akan mendatangkan masalah kepada ingatan, lemah otot dan lebih teruk, ketumbuhan sekiranya ia diambil secara konsisten di dalam tubuh.

IKLAN

Hhm…Penggemar Sushi, Mungkin Kamu Nak Kurangkan Pengambilannya Lepas Membaca Ini

Hhm, banyak juga kelemahan pengambilan sushi.

Bukanlah maknanya korang perlu berhenti terus daripada mengambilnya. Namun, lebih baik kita kurangkan pengambilan sushi untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Seperkara lagi, pastikan korang betul-betul memilih tempat makan sushi yang bersih dan boleh dipercayai. Usah disebabkan sesebuah tempat menjual sushi pada harga yang murah, korang terus ke sana tanpa usul periksa.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI