Golongan remaja sememangnya merupakan kelompok yang ‘terlebih rajin’. Sampai ke bilik tidur pun, korang akan bawa segala macam gajet ke atas katil sebelum korang lelapkan mata, kan?

Antara yang paling menjadi kebiasaan adalah membawa laptop, meletakkannya di atas bantal tidur dan binge-watch drama atau filem kegemaran. Siapa lagi yang ada tabiat tersebut, angkat kaki!

Bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan tabiat tersebut boleh membahayakan kesihatan korang dan ‘kesihatan’ jangka hayat laptop. Kenapa agaknya?

IKLAN

Ini kerana, permukaan katil dan bantal tidur yang tidak rata akan menyebabkan aliran suhu panas yang keluar dari laptop juga tak konsisten. Lalu, bahagian motherboard akan cepat rosak.

Permukaan tak stabil itu juga memaksa pengguna memperbetulkan posisi laptop. Bila korang dah selalu sangat goyangkan laptop semasa menggunakannya, hard disk dan tempat CD/DVD-nya akan mudah rosak jika ia selalu berlaku.

IKLAN

Tabiat ini juga memberi kesan kepada kesihatan mata pengguna. Sewajarnya, jarak antara skrin dan mata perlulah sekurang-kurangnya 20 sm. Namun, apabila menggunakan bantal sebagai alas laptop. automatik pengguna akan cuba menfokuskan pandangan dan mengerutkan nerve system pada mata.

Akibatnya, mata akan mudah letih. Hhm, tak pasal-pasal kena pakai cermin mata pula lepas ni.

IKLAN

Penggunaan meja yang dikhaskan untuk meletakkan laptop atau tablet di atas katil adalah lebih digalakkan sekiranya korang sukar untuk mengikis tabiat ini.

Sekurang-kurangnya, kondisi laptop dan kesihatan korang tak mudah untuk jatuh merundum!