Wah, kereta terbang kini bakal menjadi realiti!

Bermula pada 2015, Alef Aeronautics ditubuh untuk membangunkan kereta terbang pertama di dunia.

Terbaharu, Alef Model A, kereta terbang yang dibangunkan oleh syarikat penerbangan dan automotif berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) itu telah mendapat kelulusan daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA).

ARTIKEL BERKAITAN : Akhbar Tertua Dunia, Wiener Zeitung Tamatkan Cetakan Selepas 320 Tahun Beroperasi

Harga Bermula RM 1.4 Juta, Kereta Terbang Pertama Dunia Dah Diluluskan! Sedia Terima Tempahan Awal

IKLAN

Menurut laman web rasmi syarikat itu, kereta terbang Alef boleh dipandu di semua jenis permukaan jalan. Ia juga boleh disesuaikan dengan lorong pemanduan standard dan mengikuti semua undang-undang trafik.

“FAA secara aktif mempersiapkan dasar bagi kenderaan berlepas dan mendarat elektronik menegak (eVTOL), selain mentadbir interaksi antara eVTOL dengan infrastruktur di darat.

“Sijil Kebolehpenerbangan Khas bagaimanapun mengehadkan lokasi dan tujuan Alef dibenarkan untuk terbang,” kata syarikat itu menerusi satu kenyataan.

IKLAN

Selain itu, Alef Model A menunjukkan keupayaan berlepas dan mendarat secara menegak, dan ia boleh memuatkan dua pengguna selain dikendalikan sepenuhnya oleh elektrik dan menghasilkan pelepasan sifar semasa ia beroperasi.

Harga Bermula RM 1.4 Juta, Kereta Terbang Pertama Dunia Dah Diluluskan! Sedia Terima Tempahan Awal

Kenderaan itu turut boleh diletakkan di ruang parkir biasa dan muat dalam garaj bersaiz standard.

IKLAN

Sementara itu, Alef Model boleh terbang sejauh 177 kilometer dan selain boleh dipandu sejauh 322 kilometer. Ia juga boleh diterbangkan ke mana-mana arah, termasuk ke depan, belakang, kanan, kiri, atas, bawah dan pada setiap sudut.

Harga kereta terbang Alef Model A bermula AS$300,000 (RM1.4 juta) dan dengan token AS$150, pratempahan kenderaan elektrik ini boleh dibuat di laman web Alef.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Insider