Tak semua orang suka travel ‘level atas’ dan mahal-mahal je.

 

Ada juga ramai remaja yang bercuti sambil melakukan aktiviti menarik seperti sukan ekstrem.

Antara yang memang awesome adalah pengembaraan yang dilakukan oleh beauty influencer popular, Mong Chin di 6 buah negara ASEAN. Cer tengok, ada tak yang pernah korang cuba sebelum ni?

 

01

Standard Chartered Marathon, Kuala Lumpur

Mong Chin akan berlari dengan pelari seluruh dunia untuk acara larian paling dinantikan di Malaysia. Kalau korang pernah join, mesti tahu sepayah mana preparation yang diperlukan dari segi fizikal dan mental.

 

IKLAN

02

Air Terjun Buo Ton, Thailand

Khas buat pencinta trekking di hutan. Di Chiang Mai, Mong Chin perlu mendaki air terjun Bua Ton yang unik. Bukan je cantik di sana, tetapi pengunjung perlu memanjat batu-batu licin dan melawan arus air sungai yang deras.

 

03

Hash Hound Harriers, Vietnam

IKLAN

Kalau di Hanoi Vietnam, korang boleh ikut Mong Chin sertai Hash Hound Harriers iaitu sebuah kelab larian tempatan di sebuah kawasan kampung. Korang perlu ikuti trek ekspedisi yang ditentukan oleh ‘Hares’ sebelum sampai ke lokasi misteri.

 

04

Larian Rinjani 100, Indonesia

Hiker tegar mesti pernah dengar tentang larian Rinjani 100 di Lombok Indonesia. Mong Chin telah melawat gunung berapi kedua terbesar di Indonesia ini untuk larian tersebut.

IKLAN

Sebelum itu, korang boleh sertai larian pendek Bukit Sisek sebagai persediaan stamina.

 

05

Spartan Race Cebu, Filipina

Last sekali, Mong Chin teruskan pengembaraan ke Cebu, Filipina. Mong Chin sertai acara larian Spartan Sprint dan di sana, dia perlu memanjat serta merangkak melintasi api, lumpur dan pagar besi sebelum boleh habiskan larian.

 

Best kan aktiviti ekstrem ini. Kalau nak tengok macam mana Mong Chin habiskan semua ni, tonton Who Runs The World With Mong Chin bermula 23 Julai ini (Isnin) pada jam 9.30 malam. Hanya di saluran LIFETIME ASIA (Astro 709)