Guna Minyak RON 97 At Least Sebulan Sekali Untuk Kurangkan Karbon Kereta Korang

153

Kalau dah tahu memandu, mestilah kena tahu cara penjagaan kereta kan? Bukan hanya lelaki, kaum perempuan pun sekarang dah kena ambil tahu sedikit sebanyak tentang kereta. Betul tak?

Kalau tak tahu banyak pun, at least ada basic jadi la kan.

So, ada satu tip yang kami nak share kan dengan korang tentang perkongsian yang telah dibuat oleh Pomen2u mengenai pengisian minyak kereta.

Menurut page yang menawarkan perkhidmatan membaiki dan menyelenggara kereta ini, korang boleh guna minyak RON 97 full tank at least sebulan sekali untuk mengurangkan karbon dalam kereta.

Minyak yang biasanya kita guna sekarang adalah RON 95 dan seperti yang kita semua tahu, ia adalah daripada gred yang lebih rendah. Jadi, minyak ini akan meninggalkan karbon lebih banyak sewaktu pembakaran. Jika dibiarkan, kereta akan rasa macam kurang power dan berat sikit, terutamanya pada kereta baru.

Disebabkan itu mereka menyarankan agar korang guna RON 97 sebagai agen untuk bersihkan sedikit enjin kereta kita. Bukan sepenuhnya, tapi amalan ini paling mudah untuk diamalkan.

Cuba korang try dulu tengok macam mana ok?