Berdiam diri apabila beribu-ribu rakyat Palestin diseksa dan dibunuh dengan kejam oleh tentera Israel sudah menjadi kebiasaan dalam kalangan selebriti Hollywood dek kerana enggan kehilangan tawaran kerja dan peminat.

ARTIKEL BERKAITAN: Persis Prison Break! 6 Tahanan Palestin Selinap Keluar Penjara Israel Gunakan Sudu

#FREEPALESTINE: Ketika Rakan Artis Lain ‘Membisu’, Kehlani Lantang Bersuara Di Perhimpunan Pro-Palestin

Namun antara bintang Hollywood yang mengejutkan orang ramai dengan keputusannya untuk membuka mulut menyokong Palestin adalah Kehlani.

Penyanyi dan penulis lagu Amerika Syarikat itu jelas menunjukkan solidaritinya dengan mereka yang menjadi sasaran serangan kejam tentera Israel menerusi Instagram Story beliau baru-baru ini.

“Apa masalah kamu semua (rakan artis) ? Kalian sanggup berdiam diri demi wang dan perniagaan seperti itu sama dengan apa yang sedang berlaku. Terlalu banyak kekejaman yang dipamerkan oleh pihak sana. Ia menyayat hati dan menjijikkan.”

#FREEPALESTINE: Ketika Rakan Artis Lain ‘Membisu’, Kehlani Lantang Bersuara Di Perhimpunan Pro-Palestin

IKLAN

Pada masa ini, gencatan senjata nampaknya tidak berkemungkinan akan terjadi dek kerana tentera Israel masih giat meningkatkan serangannya ke arah utara Semenanjung Gaza, yang menempatkan kira-kira 2 juta rakyat.

Sehingga pagi Ahad, angka kematian melepasi 2,300, dan jumlah mereka yang cedera terus meningkat sehingga ribuan.

#FREEPALESTINE: Ketika Rakan Artis Lain ‘Membisu’, Kehlani Lantang Bersuara Di Perhimpunan Pro-Palestin

Penyanyi It Was Good Until It Wasn’t juga mengeluarkan kenyataan kepada rakan artis yang berlindung di sebalik media sosial.

IKLAN

“Adakah kamu semua mendengar diri sendiri? Pernahkah anda melihat diri anda di cermin dan mempersoalkan adakah diri saya seorang manusia yang baik?’” komennya.

Pada perhimpunan pro-Palestin yang diadakan di Downtown Los Angeles pada Sabtu lepas, penyanyi tersebut turut hadir untuk menunjukkan sokongan dan sempat memberi pendapatnya tentang isu berkenaan kepada pihak media.

@therealestcouplex Kehlani being one of the few outspoken celebrities to come out in support of Palestinians #kehlani #palestine #fypシ #foryou #israel #freepalestine🇵🇸❤️ ♬ original sound – Luca Martinez

 “Saya rasa isu ini sudah cukup hitam dan putih, dan anda mempunyai pilihan untuk melihatnya atau tidak… Saya mahu semua pengikut dan rakan artis saya untuk berada di pihak yang benar.

“Saya mahu mereka membuat keputusan yang lebih besar daripada diri mereka sendiri. Saya mahu mereka membuat keputusan yang tidak mementingkan diri sendiri.

IKLAN

“Dan saya hanya berharap mereka memilih untuk melakukan perkara yang betul. Kita akan terus pertahankan isu ini kerana sudah jelas lagi nyata bukanlah sesuatu yang rumit untuk difahami.” jelasnya.

BACA LAGI: Berjaya Buat David Foster ‘Annoyed’ Lalu Turun Pentas, Sissy Iman Hulur Albumnya Sebagai Tanda Minta Maaf

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

KREDIT FOTO: Write for Wion