Ex & Family Reject Sebab Mahu Menantu Kerja Kerajaan, Gadis Ini Buktikan Mampu Beli Merc & 2 Buah Rumah

1528

Sikap suka membuat perbandingan dari aspek material bagi pemilihan pasangan salah satu sebab mengapa perhubungan cinta yang terjalin antara gadis dan lelaki bujang putus di tengah jalan.
Lebih teruk jika dapat bakal mak mentua yang masih memandang kebendaan selain menganggap kerja kerajaan itu lebih menjamin masa depan anaknya selepas berkahwin kelak.

Kisah percintaan yang “terputus” di tengah jalan gara-gara bekas kekasih dan maknya mahukan menantu kerja kerajaan membuatkan gadis ini bangkit memajukan dirinya. Lebih buat bekas kekasihnya menangis berguling-guling selain mak mentua yang confirm juling matanya, gadis ini berjaya membuktikan tanpa kerja kerajaan pun dia mampu membeli kereta berjenama mewah Mercedes Benz selain membeli rumah mewah untuk tempatnya berteduh dengan hanya bekerja sebagai perunding kewangan (kalaulah makcik tahu lebih asyuk gajinya dari kerja kerajaan mesti makcik tu menangiskan, hikz).

So korang, kisah perkongsian @RozmizaRozman di twitternya ini boleh dijadikan inspirasi. Ada orang bila sering dihina, dia akan bangkit tapi ada juga yang down sangat-sangat. Tapi apa yang pasti, bila down korang kena bangun dan buktikan korang boleh berjaya sepertinya.

@RozmizaRozman
SEGALANYA BERMULA DI SINI

My Ex and my Ex family keep pushing me down.

"Mak Cik nak menantu GOV SERVANT" – Mama my Ex

"Awak tu asal family susah, jangan berangan nak beli VolkSwagen, tak mungkin dapat"

IKLAN

Ini kata-kata yang amat menyakitkan pernah didengarinya sepanjang dia menjalin hubungan dengan bekas kekasihnya.

Menurut Rosmiza, ibu bekas kekasihnya mahukan seorang menantu yang bekerja tetap, iaitu kerja kerajaan sedangkan dirinya berasal dari keluarga susah selain keterbatasan ekonomi.

Menurut Rosmiza lagi, dia kenal bekas kekasihnya dari umur 16 tahun lagi. Masing-masing support each other lagi sampai dapat result SPM.
“Saya dapat 6 A, dia dapat 4 A.

“Saya masuk matrikulasi , dia masuk UiTM. Seorang ke utara dan seorang ke Selatan. Semua going on. Tapi masa dia dia kat UiTM, dia kantoi dengan saya sekali dia ada perempuan lain. Tapi perempuan tu dah kahwin sekarang.

Tapi kata orang jodoh nie memang perlukan sokongan dari keluarga kedua belah pihak.

"Saya ingat lagi masa jumpa maknya, mak dia ok lagi. Tapi kakaknya cakap saya bukan dari level keluarga dia.

YA, SAYA ANAK PENIAGA TEPI JALAN, MAK AYAH SAYA MISKIN

Tapi kita orang berkawan lagi, saya masuk Degree UiTM, dia decide keluar UITM dan masuk SPA study diploma, apa tah tapi jadi pembantu perubatan sekarang.

Saya ingat lagi, cakap lepas habis belajar nak beli Volkwegen tapi dia cakap mahal, beli Myvi sajalah.

Tahu apa saya rasa ketika tu, WEYH, KAU TAK SUPPORT AKU PUN!

Paling tak boleh blah bila ditipu dengan cinta. Susah payah saya tolong dia, bank in duit, konon nak beli baju RM120, alih-alih dia guna duit tu pergi dating dengan nurse di Bukit Merah Lake Town Resort.

Tapi paling tak boleh blah, mak dia cakap nak menantu kerja kerajaan.

Dan hari ini, saya buktikan semua kata-katanya salah. Saya mampu ada dua buah rumah.

Ternyata cinta boleh merosakkan jiwa dan cinta juga buat orang bangun untuk berjuang demi maruah dirinya.
Pasti terinspirasi kisahnyakan.

Sumber : @RozmizaRozman