Selalu kita dengar orang cakap, “Orang cantik untunglah. Mekap macam mana pun cantik. Tak mekap pun boleh keluar rumah!”

 

Disebabkan itulah, ramai remaja perempuan yang obses memakai mekap tebal pada setiap hari. Nak pergi tengok moviemekap tebal. Nak pergi kelas – mekap tebal.

Kadang-kadang sampai nak pergi rumah member sendiri pun, ramai yang tak confident untuk mengenakan mekap nipis.

 

Sebenarnya, korang just kena cuba produk mekap yang betul dan sesuai dengan kulit wajah. Sometimes, pakai tebal-tebal pun tak nampak seri juga sebab salah gunakan produk. Bila kami tanyakan kepada Dewi Remaja, mereka pun setuju dengan statement kami.

 

“Percaya tak, kebanyakan daripada kami pun tak suka pun pakai mekap tebal melainkan terpaksa untuk bekerja,” kata salah seorang finalis iaitu Ernisha sebelum menyambung, “Bila kami dapat makeup kit box daripada penaja kami iaitu Obsess Cosmetics, seriously ia bertepatan dengan keperluan everyday saya.

 

 

“So far, saya dah cuba beberapa produk macam Blusher Stick, Liquid Matte Lipstick (favorite Ernisha Chipsmore) dan Loose Powder. Ramai yang selalu tanyakan kepada saya macam mana nak dapatkan pipi yang sedikit merah, tak over. Korang cuba guna blusher stick ni.

“Walaupun terlebih apply, senang sangat nak blend semula,” katanya.

 

 

Untuk Zeera Azizi pula, produk favorite daripada Obsess Cosmetics adalah Duo Stick Eyeshadow.

“Kalau tak biasa pakai eyeshadow, korang try dulu stick eyeshadow. Senang je sebab yang Zeera pakai ini (Buttermilk) tak berapa nak shiny atau metalik. Especially bagi yang bermata coklat tu, mata memang pop out!”

 

 

Tak complete-lah makeup kita tanpa produk untuk bibir kan? Ada sesetengah orang yang tak berapa gemar sangat kalau gincu atau lip gloss mereka melekit. Sama juga seperti Aween Ismail dan Rasya Dean.

 

 

“Yang Aween pakai ni ialah Liquid Matte Lipstick: Jellybean. Tak berapa nak pink sangat so orang dekat sekeliling tak adalah terkejut tengok muka korang (ketawa). Cara warna dia absorb pun not bad.”

 

 

“Okay, Rasya pula apply Liquid Matte Lipstick Lollipop. Rasya rasa warna ni ‘kena’ kalau korang nak match dengan solekan natural ataupun solekan dramatik.

“Nak keluar rumah, calit je then boleh keluar.”

Ada beberapa lagi produk yang mereka dapat seperti Insanely Long Mascara dan DD Cushion Foundation.

 

 

“Tia tahu maskara ni antara produk terbaru oleh Obsess Cosmetics. And for me, that is wonderful sebab Tia jenis yang tak pakai mekap sangat di luar tetapi mascara is a must! Kalau tak, mata terus nampak tak bertenaga. Tia suka brush dia juga, senang nak apply walaupun kalau korang newbie.

 

 

“Ini step wajib untuk Sherin sebab nak elakkan muka berminyak, kan. For me, loose powder adalah antara produk yang semua perempuan kena ada di dalam handbag especially loose powder yang tak tebal macam Obsess Cosmetics ni.

“Muka tak rasa cakey, and bau pun best!”

 

***

 

Walaupun mereka sukakan produk berlainan, tapi yang penting mereka semua rasakan mekap harian tak perlu tebal mana pun. Asalkan korang tau bahagian muka mana yang nak kena highlight, dah cukup dah untuk bersiap.

Paling penting, kena confident setiap masa!

 

CER KOMEN SIKIT