Sumber: Berita Harian

Berenang dan bermain pasir dipersisiran pantai memang seronok. Tapi hati-hati dengan haiwan berbisa di pantai terutamanya obor-obor. Memang nampak cantik seperti jeli tapi haiwan ini amat berbahaya sehingga boleh mengundang maut!

Awas! Dua Pantai Di Pantai Timur Diserang Obor-Obor Beracun
Foto Via Pexels

Baru-baru ini menurut laporan sejenis obor-obor beracun, Portuguese Man o’ War atau nama saintifiknya ‘physalia physalis’ ditemui muncul di perairan Pantai Timur iaitu dua pantai di Terengganu, iaitu Pantai Kampung Kelulut dan Pantai Pulau Kerengga.

Menurut Pengarah Jabatan Perikanan negeri iaitu Ruzaidi Mamat, kemunculan obor-obor ini adalah disebabkan fasa musim Monsun Timur Laut yang melanda Terengganu. Ia telah mengakibatkan obor-obor ini hanyut ke perairan Pantai Timur.

Menurut beliau juga, kali terakhir spesies obor-obor ini dikesan muncul di perairan Pantai Timur ialah pada Februari 2020.

IKLAN

“Jabatan Perikanan negeri pernah merekodkan lebih 1,000 obor-obor itu terapung di Lautan Hindi dan ia bergerak dengan cara dihanyutkan arus atau angin.”

Ulasnya, purata panjang sulur sesungut obor-obor ini mampu mencapai sembilan meter panjang. Sesungut-sesungut ini diliputi dengan nematocyst dan dipenuhi racun. Ia berfungsi sebagai alat untuk obor-obor melumpuhkan, membunuh ikan dan makhluk kecil lain.

IKLAN
Awas! Dua Pantai Di Pantai Timur Diserang Obor-Obor Beracun
Sumber: Berita Harian

Sengatan sesungut ini dikatakan amat menyakitkan dan mampu mengancam kesihatan. Malah, sengatan daripada obor-obor ini turut memberi kesan kepada tubuh apabila disentuh walaupun obor-obor ini sudahpun mati.

Malah,  orang ramai dinasihatkan agar tidak memegang, menyentuh mahu pun menyimpan obor-obor yang terdampar di pantai Terengganu sejak beberapa hari lepas.

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Berita Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI