Jika kita merasa kehidupan kita susah, ingatlah masih ramai lagi yang diuji dengan kesusahan yang mungkin kita sendiri belum tentu boleh menghadapinya.

ARTIKEL BERKAITAN : Gara-Gara Terlampau Cantik Umpama Bidadari, Gadis Diuji Muka Berdarah Saat Pandang Kaabah

Diuji Hidap Kanser Otak Sejak Kecil, Lelaki Ini Berjaya Hafaz Quran Dan Ambil SPM

Muhammad Ammar Azman ketika ditemui media pada Majlis Anugerah Biasiswa YSD di Pusat Konvensyen Sime Darby. Foto Bernama

Disahkan menghidap penyakit kanser otak sejak berusia 10 tahun, bukan alasan untuk lelaki kental bernama Muhammad Ammar Azman ini untuk hilang semangat untuk hidup.

Malah, Muhammad Ammar baru-baru ini turut berjaya memperoleh geran di bawah Program Pendidikan Anak-Anak Kakitangan Yayasan Sime Darby (YSD) bagi melanjutkan pengajian Diploma Pendidikan (Pengajian Islam) di Universiti Selangor (Unisel).

Paling membanggakan anak kelahiran Shah Alam, Selangor ini berjaya menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan menghafaz al-Quran. Walaupun pada tempoh itu beliau terpaksa menjalani enam pembedahan serta menjalani sesi radioterapi bagi memerangi kanser yang dihadapi.

Diuji Hidap Kanser Otak Sejak Kecil, Lelaki Ini Berjaya Hafaz Quran Dan Ambil SPM
Foto Via Bernama

“Saya agak keberatan untuk menyambung pelajaran selepas SPM kerana ibu bapa saya terpaksa menanggung hutang yang banyak akibat kesihatan saya.

“Mengambil kira masalah kewangan yang dihadapi, saya beritahu mereka bahawa saya tidak kisah jika terpaksa menangguhkan pengajian saya tetapi mereka tidak terima.

“Saya bernasib baik kerana ibu saya merupakan kakiatangan Sime Darby Property Berhad, sekali gus melayakkan saya untuk mendaftar bagi geran YSD.

IKLAN

“Ia telah membuka jalan bagi saya melanjutkan pelajran dalam Pengajian Islam, yang saya amat minati,” katanya kepada media ketika ditemui Bernama selepas majlis penyerahan anugerah tersebut baru-baru ini.

Muhammad Ammar merupakan antara 3,026 penerima biasiswa pada Majlis Anugerah Biasiswa (SAC) tahunan YSD iaitu sebahagian daripada komitmen yayasan tersebut dalam menyediakan pendidikan inklusif dan berkualiti.

Bercita-cita menjadi guru pengajian Islam

Muhammad Ammar, yang meminati pengajian al-Quran dan tidak teragak-agak lagi untuk melanjutkan pelajaran, disahkan bebas kanser sejak dua tahun lepas.

IKLAN

“Saya membaca al-Quran setiap hari dan bila ada peluang cuba menghafal setiap bacaan walaupun ia agak mencabar. Amalan itu telah menjadi rutin bagi saya.

“Bagaimanapun, paling penting tiada lagi sel kanser dikesan dalam tubuh saya, jadi sekarang saya boleh memberi sepenuh perhatian kepada pengajian diploma dan al-Quran saya,” katanya.

Bercita-cita menjadi guru pengajian Islam pada masa hadapan, Muhammad Ammar menggalakkan individu yang mempunyai pengalaman sama dengannya supaya tidak mudah putus asa dengan peluang pendidikan yang ada.

Bila ditimpa ujian, ramai yang gagal mengawal emosi. Ramai bertanya-tanya di dalam hati, mengapa aku, kenapa keluargaku dan lain-lain. Tahukah, ujian yang berlaku adalah tanda Allah sayang.

IKLAN

Moga Muhammad Ammar terus diberikan kesihatan yang baik, cekal dan berjaya di masa akan datang.

BACA LAGI : Kita Selalu Bersedih Bila Ditimpa Ujian, Tahukah Rasulullah Diuji Kematian 6 Anak Ketika Hayatnya

Sumber: Bernama

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI