Sekali pun tersenarai dalam Top 20 dari ratusan gadis yang hadir ke sesi uji bakat namun ia bukan jaminan untuk melangkah ke Top 12 sekaligus layak dinobatkan sebagai Dewi Remaja Edisi ke 11 selepas Raysha Rizrose memenanginya dua tahun lalu.

Dewi Remaja 2019 yang pernah terpalit dengan kontroversi ekoran penarikan crown yang diberikan kepada juara terdahulu, Haneesya Hanee menyaksikan tahun ini sekali lagi penganjuran diadakan bagi menobatkan Dewi Remaja terbaru.

Untuk tahun ini, Dewi Remaja menampilkan Amelia Henderson sebagai pengacara manakala Scha Al Yahya dan Yusri Abdul Halim terpilih sebagai juri tetap.

Manakala rakan penaja rasmi Dewi Remaja tahun ini terdiri dari redONE sebagai rakan telekomunikasi yang sudah dua tahun berturut-turut menjadi penaja dan  Nuvit mewakili Y.S.P Industries selaku penaja bersama. Berbeza dengan pertandingan sebelum ini, menariknya tahun ini kesemua top 12 akan disatukan di villa, BCB Hometree Broadleaf Residence sepanjang pertandingan. Terima kasih juga kepada penaja set dekorasi bagi Dewi Remaja 2019 iaitu Dato’ Paduka Faradila Mohd Yusoff daripada FA & The Designers.

Selepas empat nama diketahui, kini senarai seterusnya diketahui.

Dewi Remaja 2019 Pentingkan Pengetahuan Peserta, Adakah 4 Peserta Ini Bijak?

Pramugari buktikan minat dalam dunia seni

Top 12 kali ini turut menyaksikan Nur Saidah Syahirah Kamarudin dan mesra disapa Saidah yang kini bekerja sebagai pramugari di sebuah syarikat penerbangan tanahair terpilih sebagai calon yang kelima.

IKLAN

Pernah melanjutkan pelajaran di peringkat asasi sains di UiTM, gadis kelahiran Selangor ini ingin aktif dalam bidang seni dan kerana itulah beliau memilih untuk memasuki pertandingan ini.

Dewi Remaja 2019 Pentingkan Pengetahuan Peserta, Adakah 4 Peserta Ini Bijak?

 Pelajar di BPP University Birmingham UK

Tahap keyakinan tinggi dan mampu beraksi lincah di depan kamera antara asbab mengapa gadis manis, Aishah bin Azhan tersenarai di dalam Top 12. Lebih mesra disapa Ash, peserta berusia 24 tahun dan berasal dari Selangor ini mampu memberikan cabaran hebat buat peserta lain.

Menyedari pendidikan amat penting, gadis ini sedang menghabiskan pengajian secara online di BPP University Birmingham United Kingdom dalam bidang perakaunan.

IKLAN

“Bagi saya, pendidikan amat penting kerana dengan ilmu, ia tidak pernah lapuk di telan zaman,” kata Ash lagi.

Dewi Remaja 2019 Pentingkan Pengetahuan Peserta, Adakah 4 Peserta Ini Bijak?

Azra minat dunia pengacaraan

Baru berusia 19 tahun dan berasal dari Negeri Sembilan, Nursyaza Azra mengakui bertuah terpilih ke senarai Top 12 Pencarian Dewi Remaja 2019.

IKLAN

Lebih mesra disapa Azra, gadis tinggi lampai ini  begitu meminati dunia pengacaraan dan menjadikan artis serba boleh iaitu Johan dan Zizan sebagai idolanya. Masih menuntut di Universiti Teknologi Mara, Seremban dalam pengkhususan Pengajian Polisi ini sangat mengagumi Ketua Hakim Wanita Pertama Negara, Datuk Tengku Maimun binti Tuan Mat kerana ketokohan dan menjadikan wanita lebih dihormati dalam dunia perundangan.

Dewi Remaja 2019 Pentingkan Pengetahuan Peserta, Adakah 4 Peserta Ini Bijak?

Pernah sertai Pertandingan Ratu Cantik

Satu-satunya peserta dari Sabah yang terpilih menjadikan Sharlina Gilbert Mojinun wakil dari negeri di bawah bayu yang terpilih ke Top 12 Pencarian Dewi Remaja 2019.

Tidak hanya cantik dan berbakat, Sharlina yang mesra disapa Shalin pernah bekerja dalam industri penerbangan dengan menjadi pramugari sebelum memilih untuk berhenti dan mencari pengalaman lain dalam hidupnya. Malah gadis ini banyak menyertai pertandingan Ratu Cantik di Sabah bagi menimba pengalaman.

Dalam usianya mencecah  23 tahun kini Sharlin bekerja sebagai Setiausaha Produksi di Koperasi Amanah Pelaburan Berhad.

Good luck girl’s.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI