Dalam satu majlis pernikahan, sebaik jurunikah menyebut sah, pengantin lelaki akan menadah tangan mengucapkan kesyukuran. Langkah seterusnya menghampiri isteri, menyarungkan cincin tanda pembatalan air sembahyang, mencium dahi isteri dan seterusnya ada yang solat sunat kesyukuran selain bergambar beramai-ramai.

Ramai percaya, menyarung cincin, mencium dahi antara yang wajib dilakukan bagi pasangan suami isteri sebaik akad nikah berlangsung.

REMAJA menemuramah Ketua Imam Masjid Al Ikhlasiah Bukit C2 Pantai Dalam, Ustaz Wan Mohd Rahim bin Wan Yusoff bertanya benarkah acara membatalkan air sembahyang seperti dilakukan oleh ramai pasangan sebagai sebahagian dari adat atau budaya semata-mata. Malah artikel ini juga bukan untuk menimbulkan kontroversi, cuma masyarakat perlu faham apa beza antara adat dan ajaran Islam.

Cium Dahi Isteri Batal Air Sembahyang Lepas Nikah, Rupanya Ini Bukan Ajaran Islam
Ketua Imam Masjid Al Ikhlasiah Bukit C2 Pantai Dalam, Ustaz Wan Mohd Rahim bin Wan Yusoff

Menurut Ustaz Wan Mohd Rahim, dalam ajaran Islam, TIADA UPACARA BATAL AIR SEMBAHYANG.

“Tiada juga cium dahi isteri dan lain-lain perkara yang sudah biasa dibuat.

Menjelaskan pendapat ini, Ustaz Wan Mohd Rahim berkata, ada lima rukun nikah yang perlu diketahui.

“Pertamanya, pengantin lelaki. Dikuti pengantin perempuan. Rukun ketiga ialah adanya wali, dua orang saksi lelaki dan terakhir ijab dan kabul (akad nikah).

IKLAN

“Jika kesemua ini telah lengkap, maka acara akad nikah yang menghalalkan sebuah perhubungan boleh dilakukan,” katanya ketika ditemui.

Cium Dahi Isteri Batal Air Sembahyang Lepas Nikah, Rupanya Ini Bukan Ajaran Islam
Dalam ajaran Islam, cium dahi isteri tidak boleh dilakukan di khalayak ramai kecuali di dalam bilik, atau hadapan muhrim. Gambar hiasan

Dalam pada itu, Ustaz Wan Mohd Rahim menjelaskan, sebaik-baik ajaran Islam selepas akad nikah ialah pengantin perlu pulang ke rumah masing-masing selepas meraikan tetamu (contoh jamuan makan dan sebagainya).

“Kalau nak cium dahi isteri, lakukanlah di rumah di hadapan ahli keluarga atau di dalam bilik tidur. Kenapa kita tidak digalakkan mencium dahi isteri di khalayak ramai? Ini kerana dalam ramai-ramai tetamu, boleh jadi ada yang tidak berkemampuan lagi untuk bernikah namun syahwatnya sudah ada. Jadi sarjana Islam berpendapat, adalah tidak manis untuk mencium dahi isteri di khalayak ramai,” katanya menjelaskan isu ini.

Apa  Islam ajarkan?

Menurut Ustaz Wan Mohd Rahim, sarjana Islam menjelaskan, selepas habis majlis akad nikah, semua adat-adat yang biasa dilakukan di khalayak ramai harus lakukan di rumah sahaja di hadapan muhrim sahaja.

IKLAN

“Islam menggalakkan suami meletakkan tangan atas ubun-ubun isteri dan kemudian bacalah doa ini. Doa ini bermaksud, “Ya Allah, kau kurniakanlah kepadaku isteri yang baik dan menpunyai akhlak yang baik. Selepas itu, letak atas kepala isteri dan lakukan acara batal air sembahyang itu. Cium dahi isteri dan isteri boleh cium tangan suami sebagai tanda hormat. Kemudian boleh buat solat sunat dua rakaat bersama-sama isteri di dalam bilik,”katanya menerangkan kenapa semua perkara ini perlu dilakukan dalam keadaan tertutup adalah kerana kita tidak mahu terikat-ikat dengan budaya barat.

“Kalau kita tengok cara Barat meraikan perkahwinan mereka, selepas kahwin mereka akan bercium di khalayak ramai. Kita tak boleh begitu. Cukuplah di lakukan dalam rumah.

“Samalah juga dengan soal bertukar-tukar hantaran, semua ini tiada dalam ajaran Islam. Kalau kita boleh elak, elakkanlah agar tidak terikut-ikut dengan budaya ini. Kalau kita dah tahu jangan teruskan dan anggap ia satu perkara wajib dalam setiap majlis akad nikah,”katanya lagi.

Dalam pada itu, Ustaz Wan Rahim turut berkata, tidak salah untuk seorang ayah yang memiliki anak perempuan untuk meminang lelaki untuk menjadi calon menantunya.

IKLAN

“Jika kita terjumpa calon lelaki yang baik, selalu solat Subuh dan Isyak berjemaah, dan diyakini pegangan agamanya, tak salah kita pinang untuk anak kita,” katanya lagi.

 

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI