Menghadiri sesi temu duga boleh menjadi satu kerisauan, dimana kita rasa panik bila memikirkan soalan apa yang nak ditanya oleh panel interviewer nanti.

Lebih-lebih lagi bagi mereka yang kurang fasih berbahasa Inggeris. Kebiasaannya mesti korang jadi lebih takut sebab tidak yakin untuk berkomunikasi.

Biasanya, soalan-soalan lazim ditanya bagi setiap bakal majikan. Jadi apa yang dikongsi oleh Shafika Nadiraa tentang cara menjawab soalan temu duga dalam Bahasa Inggeris dilihat sebagai salah satu persediaan yang korang boleh lakukan sebelum menghadiri sesi interview.

Nah, jangan malas buat revision. Berikut merupakan antara contoh gaya jawapan yang korang boleh sediakan daripada awal.

Apa yang perlu korang jawab:

I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handily any kind of task with minimal supervision.

Apa yang perlu korang jawab:

IKLAN

My name is Carl. I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated.

Apa yang perlu korang jawab:

I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.

Majikan yang bakal mengambil korang kerja ni mungkin bakal menjadi bekas majikan korang juga. So, jangan tunjuk yang korang suka memburukkan bekas majikan.

IKLAN

Apa yang perlu korang jawab:

I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field.

Apa yang perlu korang jawab:

I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time.

IKLAN

Jangan beritahu tentang kelemahan korang. Tak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan yang korang ada.

Apa yang perlu korang jawab:

I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience.

Apa yang perlu korang jawab:

I’m a team player, I work well under pressure and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.

Jadi, sebelum nak pergi interview tu, korang dah boleh la ready jawapan siap-siap okay?