Malam tadi kami berkesempatan untuk menonton tayangan perdana filem Hide & Seek Minako arahan Billy Christian dari Indonesia.

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa filem ini merupakan adaptasi daripada sebuah novel Petak Umpet: Minako dan pastinya tuan pengarah berusaha keras untuk memastikan jalan ceritanya tidak lari jauh daripada cerita asal.

‘Bunuh’ Hantu Guna Air Garam, Filem Hide & Seek Minako Confirm Buat Korang Terhibur

Hide & Seek Minako menceritakan tentang sekumpulan rakan yang membuat reunion di sekolah lama mereka. Salah seorang daripada mereka mengajak rakan lain bermain permainan sorok-sorok Jepun yang dipanggil Hitori Kakurenbo, dengan sebuah anak patung Itchimatsu bernama Minako.

Memandangkan ia bukannya permainan sorok-sorok biasa, malah lebih kepada satu ritual memanggil roh, maka bermulalah siri debaran dimana masing-masing ingin menyelamatkan diri daripada dibunuh.

‘Bunuh’ Hantu Guna Air Garam, Filem Hide & Seek Minako Confirm Buat Korang Terhibur

IKLAN

Jalan cerita agak longgar

Daripada filem ini bermula, ada sedikit kekeliruan di mana jalan ceritanya agak menggelirukan penonton. Korang akan rasa sedikit lost dan terfikir-fikir apakah yang sebenarnya berlaku.

Namun begitu, aksi mencemaskan ketika dikejar hantu boleh membuatkan korang lupa seketika tentang kekusutan cerita ini. Hiks!

Balas dendam

Di pertengahan jalan cerita ini membuatkan kami berfikir sejenak tentang perasaan yang selama ini disimpan sejak bangku sekolah lagi rupa-rupanya menjadi sebab utama kenapa mereka ingin membalas dendam.

IKLAN

Rencana jahat salah seorang rakan mereka untuk membalas dendam terhadap rakan-rakan yang penah merendah-rendahkannya dulu dan paling tidak sangka, semua ini juga berlaku angkara cinta yang bertepuk sebelah tangan.

‘Bunuh’ Hantu Guna Air Garam, Filem Hide & Seek Minako Confirm Buat Korang Terhibur

 

IKLAN

Benarlah kata orang, demi cinta manusia sanggup melakukan apa saja. Gituuu!

Korang juga pasti terhibur melihat cara mereka menghapus hantu Minako dengan menggunakan air garam. Dalam rasa takut dan seram, tak tipu la kalau kami katakana ada diantara scene-scene filem ini yang boleh buatkan kami ketawa.

Apa-apa pun, korang kena tonton sendiri Hide & Seek Minako untuk merasai sendiri pengalaman menonton filem ini. Maklum saja, lain orang lain pula intepretasinya kan?

Filem ini bakal ditayangkan pada 28 Februari di seluruh pawagam tempatan. Enjoyy!

Mungkin korang ada pendapat tersendiri, nanti bolehlah kongsi dengan kami okay?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI