Ramai yang suka bercutikan. Bercuti dikatakan dapat menghilangkan stress bekerja selain reward untuk diri sendiri. Jika kita menyangka pergi ke luar negara itu boleh nampak pemandangan indah tapi sebenarnya dalam Malaysia pun banyak tempat cantik dan menarik, tak jauh bezanya pun dengan apa yang ada dalam negara kita.

Seperti dikongsikan oleh seorang pengguna fb, Shida Daut, tempat percutian ini bukan di Hawaii tapi cuma di Sungai  Ruan dalam daerah Raub. Tak sangkakan dalam daerah Raub ada tempat cantik macam nie. Lokasinya agak tersorok, dalam kebun getah tapi nampaknya Rock Mountain bakal menjadi destinasi pilihan untuk orang pergi bercuti kerana tempatnya memang cantik dan menarik. Hokay, nama pun Rock Mountain, dah dekat-dekat sama dengan nama Rocky Mountain yang sangat terkenal di Selatan Amerika tu.

Ini pintu masuknya, Rock Mountain

 

Tak sangkakan di sebalik kebun getah, ada tempat cantik macam nie

 

IKLAN
Kalau baring2 di sini dah rasa macam di pantai Hawaii pulak

Kalau korang nak pergi sini, Google Map tak petakan lagi lokasinya ya. Jadi awas sikit. Menurut Shida, pengguna yang nak ke sini perlu masuk simpang di Bukit Tinggi, jalan nak ke Sungai Klau dari Sungai Ruan (untuk orang tempatan yang tahu, bukan Bukit Tinggi Bentong tu  ye)

Masuk nak jalan-jalan dan mandi manda di kolam renang luas itu harganya RM10 tapi kalau nak menginap harga lain sikit. Carian REMAJA di booking.com mendapati harga semalam lebih kurang RM238 di hujung minggu bagi tarikh hujung minggu ini.

Budak2 pasti suka mandi manda, korang yang remaja pun boleh terjun tiruk di sini, hehehe. Masuk kalau nak mandi RM10 ajer

 

IKLAN
Ini sebahagian dari pemandangan di Rock Mountain, cantik

Bila tengok gambar-gambarnya terasa macam di tepi pantai Hawaii pulakkan. Lepas tu ada patung mainan sama macam di Disneyland tu. Hah, lagi jimat dah tak perlu ke Disneyland dah dapat pemandangan cantik macam tu. Di sini juga ada suana dan macam-macam kemudahan lain lagi yang cukup lengkap untuk korang nikmati.

IKLAN
Wow, ada Snow White dan tujuh orang kerdilnya, ala2 macam di Disneyland
Playground untuk kanak2 pun ada, elok jer bersih tempatnya

 

Inilah bilik tidurnya, ada siapa2 nak pergi bulan madu kat sini tak?

Jadi cuti-cuti nie, korang jangan lupa datang ke Raub ya.