Pandemik Covid-19 di Malaysia kembali menunjukkan peningkatan sejak beberapa minggu lalu. Hal tersebut pasti membimbangkan semua pihak kerana hampir kesemua sektor sudah mula beroperasi.

Boleh Buat Swab Test COVID-19 Secara Percuma, Ini Caranya!

Oleh itu, kerajaan menggalakkan untuk para pekerja terutama yang berada di kawasan zon merah untuk membuat ujian saringan (swab test) COVID-19.

Arahan membabitkan sejuta pekerja di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor itu dibuat berikutan peningkatan kes jangkitan COVID-19 membabitkan pekerja pejabat termasuk sembilan kluster dari tempat kerja di Selangor yang dilaporkan.

Lakukan ujian saringan Covid-19

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan berkata, ia selepas Program Saringan Prihatin (PSP) Perkeso diperluaskan kepada semua pencarum di negeri yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

IKLAN

Boleh Buat Swab Test COVID-19 Secara Percuma, Ini Caranya!

Swab test COVID-19 ini boleh dijalankan melalui kaedah Subsidi Saringan Prihatin dengan kos hendaklah dibayar oleh majikan terlebih dahulu. Hanya saringan melalui panel perkhidmatan ditanggung sepenuhnya oleh PERKESO.

Terdapat dua cara iaitu sama ada guna kaedah Janji Temu dengan Panel Perkhdimatan PERKESO atau Subsidi Saringan Prihatin (PSP).

IKLAN

Jika mahu guna kaedah Janji Temu, majikan perlu menghubungi panel perkhidmatan PERKESO

Majikan boleh menjalankan ujian saringan untuk pekerja melalui panel perkhidmatan yang dilantik oleh PERKESO dengan membuat janji temu untuk saringan. Majikan perlu mengemukakan Lampiran 1 yang lengkap dan menetapkan janji temu saringan bersama panel perkhidmatan melalui https://shop.doctor2u.my/perkeso-booking.

Saringan tanpa janji temu tidak akan diterima. Saringan melalui panel perkhidmatan ini adalah PERCUMA dan ditanggung sepenuhnya oleh PERKESO. Direktori Panel Perkhidmatan yang didapati di Portal PSP.

IKLAN

Boleh Buat Swab Test COVID-19 Secara Percuma, Ini Caranya!

Untuk kaedah Subsidi Saringan Prihatin, majikan perlu bayar dahulu kemudian boleh membuat tuntutan di PERKESO. Subsidi yang ditanggung PERKESO adalah maksimum RM150 seorang.

PSP Perkeso ini terbuka kepada pekerja asing dan tempatan dalam semua sektor dan industri. Pencarum yang pernah menjalani saringan PSP sebelum ini boleh menjalani saringan semula selaras dengan pengumuman yang telah dibuat.

Semoga info ini dapat membantu korang semua….

Sumber: PERKESO

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI