Nyamuk lebih pantas untuk membiak dan bertindak mengigit ketika cuaca sepanas sekarang kerana ketiadaan hujan lebat yang mengganggu aktivitinya. Sudah tentu, semua orang perlu melakukan langkah pencegahan seperti menjaga kebersihan di sekeliling rumah agar ia tidak membiak.

But we can just do so much. Pada waktu malam semasa kita sedang lena tidur, nyamuklah yang akan menemani di katil.

Sumber Gambar : Pexels

Macam orang dahulu, mereka hanya menggunakan lingkaran ubat nyamuk sahaja kerana ia akan mengeluarkan bau asap yang kuat sehingga dapat mematikan dan menghalang nyamuk.

IKLAN

Salah satu barangan di Shopee mempunyai fungsi yang sama seperti lingkaran ubat nyamuk kecoh diperkatakan baru-baru ini. Namun, produk ini tidak mengeluarkan bau yang kuat seperti ubat nyamuk biasa. Pantas ia menjadi pilihan kebanyakkan daripada rakyat Malaysia. Ia juga dijual dengan harga serendah RM1 bagi setiap pembelian, ia terdiri daripada 30 batang pembakar penghalau nyamuk.

Tapi awas ya, baru-baru ini Public Health Malaysia mendedahkan ubat nyamuk seperti itu sebenarnya bahaya digunakan. Tambahan lagi, produk yang dibawa daripada negara China itu TIDAK BERDAFTAR dengan Lembaga Racun Makhluk Perosak (LRMP)

IKLAN
Sumber Gambar : @publichealthmalaysia

“Jangan berani untuk gunakan produk tidak berdaftar secara sesuka hati kerana ia mungkin mengandungi bahan beracun yang mendatangkan bahaya kepada kesihatan khususnya kanak kanak,” 

IKLAN
Ubat nyamuk Zenden Micro-Smoke yang diimport dari China contohnya dikesan mengandungi bahan Class 1A carcinogen yang boleh menyebabkan kanser.
Begitu juga dengan Tian Hong Mosquitos Coil, Lengen Mocro-Smoke 12 Hours, Jianbao Mosquito Coil yang masih dijual secara berleluasa di Shopee.
Malah, mana-mana premis atau individu yang didapati menjual produk tersebut akan didakwa di bawah Seksyen 20 (3) Akta Racun Makhluk Perosak 1974 yang membawa hukuman penjara tiga tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya.,”
So lepas ni harapnya korang lebih berhati-hati dalam membeli racun serangga, nak elak dari gigitan nyamuk nanti timbul la penyakit kronik. Atau pun korang boleh je menghalau nyamuk dengan guna bahan semulajadi tanpa bahan kimia macam serai wangi, lavender, bawang putih. Tanaman penghalau nyamuk ini akan lebih berkesan jika daunnya dihancurkan kerana ia akan mengeluarkan aroma yang dibenci nyamuk. Nak senang beli je essential oils yang organik. Ha settle masalah kan….hehe

 

Sumber :  Public Health Malaysia