Foto: Mogesh Sababathy

Seorang lagi anak Malaysia bakal mengharumkan nama negara apabila disenaraikan dalam 20 peserta di Anugerah Belia Komanwel tahun ini. Menurut kenyataan Sekretariat Komanwel, graduan Biologi Marin, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) ini adalah antara 20 pemuda luar biasa termasuk pencipta, aktivis dan usahawan dari 18 negara yang telah disenarai pendek.

Individu yang dikenali sebagai Mogesh Sababathy ini merupakan pengasas bersama Project Ocean Hope, sebuah kumpulan yang diterajui belia yang bertujuan untuk meningkatkan kebolehlihatan isu lautan dan pemuliharaan alam sekitar melalui kempen dan latihan kepimpinan belia.

Bakal Harumkan Nama Negara, Mogesh Sababathy Jadi Finalis Anugerah Komanwel 2021
Foto: Mogesh Sababathy

Projek Mogesh tertumpu kepada Matlamat Pembangunan Mampan (SGD) Life Below Water dengan menjalankan projek komuniti pendidikan untuk mengurangkan amalan membuang sampah dan tangkapan ikan yang tidak lestari serta siri webinar celik lautan mengenai pengurangan sisa, yang telah mencapai lebih 10,000 individu di 15 negara.

Menurut BERNAMA, anugerah ini mengiktiraf anak-anak muda Komanwel yang cemerlang iaitu dengan projek mengubah kehidupan dalam komuniti mereka dan membantu mencapai SDG. Lebih 1,000 penyertaan dari 43 negara telah diterima pada tahun lepas.

Mogesh yang dihubungi pihak media mengatakan bahawa pencapaian menjadi finalis Anugerah Komanwel ini bukan kejayaannya seorang, tetapi ia adalah untuk semua anak muda Malaysia yang bersemangat dan telah bekerja keras untuk kelestarian alam sekitar.

IKLAN
Bakal Harumkan Nama Negara, Mogesh Sababathy Jadi Finalis Anugerah Komanwel 2021
Foto: Mogesh Sababathy

“Saya terima berita gembira itu melalui e-mel daripada Komanwel semalam dan saya betul-betul tergamam sebaik membuka e-mel. Saya disaran memohon anugerah itu sekitar Oktober tahun lalu oleh Majlis Belia Malaysia, yang mengiktiraf projek kami dan kami telah bekerjasama rapat melalui Project Ocean Hope sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada Komanwel kerana mengiktiraf usaha kami. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pensyarah dan kakitangan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) atas segala sokongan dan galakan yang berterusan serta menyediakan platform kepada kami untuk membangunkan dan menjadikan Projek Ocean Hope menjadi kenyataan,” katanya.

IKLAN

Anak muda ini baru sahaja menamatkan pengajian Ijazah Sarjana Muda Biologi Marin dengan kepujian dan kini bekerja sebagai pembantu penyelidik di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sementara menunggu majlis konvokesyen yang tertangguh akibat pandemik COVID-19.

Bakal Harumkan Nama Negara, Mogesh Sababathy Jadi Finalis Anugerah Komanwel 2021
Foto: Mogesh Sababathy

Pemenang akan diumumkan pada majlis anugerah rasmi yang akan berlansung 10 Mac 2021 secara maya buat pertama kalinya berikutan situasi pandemik ini. Anak muda paling cemerlang dari lima rantau ini akan menerima Anugerah Belia Komanwel 2021 dan semua 20 finalis masing-masing akan menerima piala, sijil dan £1,000 (RM5,538) untuk mengembangkan impak projek mereka.

IKLAN

Pemenang peringkat rantau akan menerima £3,000 (RM16,614) dan juara keseluruhan pan-Komanwel akan membawa pulang sejumlah £5,000 (RM27,690).

Sama-sama kita doakan agar Mogesh Sababathy memperoleh kejayaan dan pencapaian menjadi salah seorang finalis di Anugerah Komanwel ini pun sebenarnya sudah cukup membanggakan. Daripada ribuan penyertaan dari puluhan negara, rakyat Malaysia antara yang terpilih disenarai pendek.

Syabas Mogesh!

Sumber: BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI