Letak sahaja makanan di meja makan, mulalah semut datang. Ada gula ada semut, itu orang zaman dahulu cakap tapi sekarang asal ada makanan ada semut.

Bahaya Untuk Kesihatan, Hati-Hati Guna Racun Semut Boleh Beri Kesan Hingga Bertahun
Foto Via Pexels

Rata-rata dari kita akan mengunakan solusi paling senang iaitu mengunakan racun serangga. Tapi, awas ya!Kena perhatikan betul bahan kandungan yang digunakan.Melalui perkongsian daripada Public Health Malaysia, rupa-rupanya bukan semua jenis racun semut sesuai dan selamat untuk manusia.

Bahaya Untuk Kesihatan, Hati-Hati Guna Racun Semut Boleh Beri Kesan Hingga Bertahun

IKLAN

Racun semut jenis Shang Jia Ant Clean ini dijual secara berleluasa di pasar malam dan jualan online. Ramai yang gunakannya tanpa mengetahui bahaya produk ini kepada tubuh dan persekitaran.

IKLAN
Jangan main main, racun ini mengandungi bahan beracun Mirex yang sangat lama boleh berada dalam tubuh dan bersekitaran. Ia tidak mudah terurai dan masih ada kesan racun walaupun sudah bertahun lamanya.
Sebab itu bahan beracun Mirex tidak dibenarkan digunakan di Malaysia. Ada kes keracunan yang dikesan, racun masih dapat di kesan dalam tubuh selepas bertahun tahun lamanya.

Ya, yang nak dibunuh semut, tapi yang akan kena kesan racun anak anak. Elakkan menggunakan racun jenis ini untuk keselamatan bersama. 

IKLAN

Apa kata korang guna je beberapa tip dan petua alami ini untuk menghalau semut dari mendekati makanan. Katanya berkesan!

  • Sembutkan air limau nipis di kawasan yang dikenal pasti sebagai kubu semut. Limau nipis mengandungi asam yang boleh menghalang pergerakan semut.
  • Tanam jenis beberapa pohon seperti Lavender atau tumbuhan Mint. Tumbuhan ini memiliki aroma yang tidak digemari serangga seperti semut. Sebaiknya tanamlah di halaman yang sering terjadi berkumpulnya semut.
  • Bahan – bahan seperti kulit kayu manis, bunga cengkih, serbuk penaik, kulit limau dan kapur juga boleh ditaburkan di kubu semut.
  • Gunakan silika gel di ruangan penstoran yang lembap, kelembapan biasanya memancing bau yang mengundang semut.
  • Bersihkan ruang penstoran dan lain-lain secara rutin daripada sisa makanan. Kebersihan ialah kunci penting untuk menghindarkan semut dari menyerbu ke kediaman anda.

Mudahkan?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI