Bila seseorang sudah menjadi public figure, dia tidak akan terlepas daripada kritikan orang di sekeliling.

 

Ada je perkara yang tak kena pada mata mereka. Terlalu tinggi, terlalu pendek, terlalu gemuk, terlalu kurus, terlalu Asian (there is such a thing?), terlalu urban, terlalu kampung and the list goes on.

Jadi apabila atlet bola jaring nasional, An Najwa Azizan atau lebih mesra dengan panggilan An Najwa berkongsi mengenai pengalamannya dipanggil “tak slim enough“, kami terus tertarik untuk mendengar story daripadanya.

 

 

(Kiri) Sebelum dan selepas An mula menurunkan berat badan.

 

 

Kongsi An, sejak dulu dia mempunyai bentuk badan yang senang naik – makan sedikit je terus berisi – An tak melalui zaman remaja yang mudah.

“Tak semua orang akan faham jenis badan macam An. Nak cari seluar pun susah, apatah lagi baju. Dulu An frust dengan diri sendiri sebab nak sangat untuk kurus tetapi SUSAH!

“Lagi frustrating apabila mulut orang yang ikut sedap je cakap. Contohnya, ‘Mana mana kau boleh jadi atlet dengan badan macam ni’, ‘Kau ni memang tak pernah kurus eh?’ dan ‘Gemuknya kau ni!’,” tulis An di dalam posting Instagram-nya kelmarin.

Ouch.

IKLAN

 

 

Foto: Majalah Maskulin

 

 

Tak cukup dengan itu, An juga menerima gelaran teruk seperti ‘Gorilla’ dan ‘King Kong’ kerana bentuk badannya.

Weh, hati mana yang tak sentap.

“An tahu ramai yang remaja yang boleh faham dan rasa apa yang An pernah rasa dulu. Tak confident dengan diri sendiri, selalu kena ejek sampai pada satu tahap, An tak suka dengan diri sendiri.

“Tapi of course, setiap masalah akan ada jalan penyelesaian. Semuanya terpulang kepada usaha diri sendiri, sama ada nak berubah atau tak. Untuk An turun berat badan dan lemak yang dah lama tepu, An buat 2 rutin simple ini secara konsisten.

IKLAN

 

Instagram

 

 

Cara An Najwa Turunkan Berat Badan

 

01

Workout setiap hari sekurang-kurangnya untuk 1 jam. Tak kiralah apa jenis senaman pun, asalkan 1 jam berterusan.

 

02

Diet tetapi janganlah sampai abaikan nasi. Tak semua orang boleh tahan tanpa nasi, malah ia boleh memudaratkan kerana diri korang tak biasa tanpa ada nasi di dalam diet.

An kurangkan gula terutamanya air manis. Jangan terus cut secara mendadak kerana korang boleh pengsan kerana badan belum terbiasa.

IKLAN

 

 

Instagram

 

03

Detoks. Ini yang paling penting kerana lemak telah lama tepu di dalam badan. Nak kurangkan memang susah, tetapi detoks yang sesuai dengan korang boleh buangkan benda-benda yang tak perlu di dalam badan.

 

* * * * *

Dan dengan 3 cara ini, An berjaya kurangkan berat badan daripada 90 kilogram kepada 74 kilogram dalam masa 5 minggu. Dengan ketinggian An, dia tak jauh daripada berat badan ideal.

 

 

So untuk korang yang pernah dipanggil dengan gelaran ‘gemuk’, prove them wrong!

REMAJA tahu korang boleh buat.