Foto: airasia newsroom

Jika sebelum ini syarikat penerbangan tambang murah AirAsia mengenakan caj sebanyak RM20-RM30 untuk penumpang yang melakukan daftar masuk di kaunter, kini ia telah dinaikkan kepada RM100 bermula 1 Mac 2022.

Urusan check-in dikaunter yang akan dikenakan bayaran ini merangkumi penerbangan domestik dan antarabangsa dari dan ke Malaysia menerusi lapan negara yang disenaraikan termasuklah Vietnam, Brunei, Laos, Taipei, Kaohsiung, Honolulu Hawaii dan India.

AirAsia Bakal Kenakan Caj RM100 Untuk Urusan Check-In Di Kaunter Mulai Mac
Foto: Lowyat.NET

Walau bagaimanapun, pelanggan boleh mengelakkan daripada dikenakan caj bayaran itu dengan melakukan urusan check-in di laman web, aplikasi mudah-alih atau kiosk lapangan terbang. Langkah mengenakan caj ini juga dikatakan untuk mengalakkan pelanggan menggunakan kaedah digital yang disediakan, disamping menjaga jarak fizikal disebabkan pandemik COVID-19.

IKLAN
AirAsia Bakal Kenakan Caj RM100 Untuk Urusan Check-In Di Kaunter Mulai Mac
Foto: Bloomberg

Namun begitu, ada beberapa kategori penumpang yang tidak akan dikenakan caj ketika melakukan urusan check-in di kaunter termasuklah individu yang tidak berupaya, yang terbang bersama bai bawah 24 bulan, penumpang muda antara 12 ke 16 tahun, penumpang yang mengalami perubahan jadual penerbangan dan beberapa kategori lain.

Ha, jangan nak mengeluh sangat kalau tak mahu bayar RM100, korang check-in awal-awal sebelum ke lapangan terbang ya.

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

Sumber: (1)

https://www.youtube.com/watch?v=wbbIGGPiHeM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI