Sumber Facebook Ustaz Ebit Lew

Terima kasih ustaz. Sikap yang sangat terpuji dan wajar kita semua contohi. Bertindak tanpa perlu menunggu. Ya, inilah sikap yang wajar kita amalkan demi membantu sesama umat.

Sejak semalam viral kisah seorang remaja perempuan berusia 19 tahun yang meninggal dengan tragedi pembunuhan kejam oleh rakannnya sendiri.

“Ada Je Orang Susah Mesti Ustaz Sampai”, Ebit Lew Ziarah Keluarga Nur SuryaSumber Twitter Ustaz Ebit Lew.

Ternyata, semalam, Ustaz yang dikasihi ramai, Ustaz Ebit Lew sudah pun ditiba di Terengganu bagi berkongsi rasa keperitan dan kesedihan yang melanda keluarga tersebut.

Dalam perkongsian beliau di laman sosialnya miliknya beru-baru ini, dapat dilihat kesedihan di mata bapa mangsa, Ismail Muda yang terus memeluk sebalik beliau tiba di kediaman keluarga terbabit.

IKLAN

“Arwah anak yang baik ustaz”
Lebih memilukan apabila Ismail yang berusia 58 tahun meluahkan rasa tersimpan di hatinya berikutan kehilangan Allahyarham yang disifatkan sangat baik dengan menjaga si ibu yang telah terlantar sakit.

“Saya tak dapat lupa ustaz. Arwah anak baik. Beliau selepas SPM sentiasa jaga maknya yang sakit kanser.

“Boleh urus seorang diri dibantu adik perempuannya tingkatan 3. Sanggup korban belajar sebab nak jaga mak dekat rumah,” kata bapanya.

IKLAN

Sempat kongsi kisah Nabi Yakob A.S

Dalam muat naiknya itu juga, Ebit Lew turut berkongsi kisah ketabahan hati Nabi Yakob A.S kepada keluarga berkenaan sebagai teladan untuk mereka semua.

Pada perkongsian tersebut, pendakwah tersebut juga telah menitipkan sedikit sumbangan kepada keluarga Allahyarham dan mendoakan agar mereka semua diberi kekuatan menempuhi dugaan yang berat ini.

IKLAN

Rata-rata warganet memuji sikap mulia Ustaz Ebit Lew dan tidak lupa mengucapkan terima kasih kepada Ebit Lew kerana begitu prihatin dengan nasib yang menimpa keluarga mangsa bunuh ini dan selalu membantu orang yang berada dalam kesusahan.

“Ada Je Orang Susah Mesti Ustaz Sampai”, Ebit Lew Ziarah Keluarga Nur SuryaSumber Twitter Ustaz Ebit Lew.

Murni sungguh sikap Ustaz Ebit Lew ini, moga beliau terus dikurniakan rezeki yang berlimah ruah dan tubuh badan yang sihat agar dapat membantu lebih ramai orang lagi.

Sumber: Ebit Lew

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI