(Dari kiri atas, ikut putaran jam) :; Dato' Azizulhasni Awang, Pandelela Rinong, Cheong Jun Hoong, Shah Firdaus dan Kelly Tan.

 

Memasuki hari kedua belas kejohanan Sukan Olimpik di Tokyo Jepun, Malaysia masih kekal dengan pencapaian satu pingat gangsa epik yang disumbangkan oleh pasangan beregu badminton lelaki negara, Aaron Chia dan Soh Wooi Yik.

ARTIKEL BERKAITAN :Ini 6 Fakta Beregu Gangsa Negara – REMAJA

Kini dengan baki kira-kira lima hari lagi sebelum Tokyo 2020 melabuhkan tirainya, harapan rakyat Malaysia sedang dipikul oleh lima wira negara yang akan berhempas-pulas hingga ke saat akhir untuk menghadiahkan kilauan pingat Olimpik baharu.

Untuk pengetahuan, skuad Malaysia pada awalnya menyasarkan tiga pingat bagi Sukan Olimpik kali ini tanpa menetapkan ‘warna’ kilauannya. Walaupun dahulu ada pihak yang berpendapat sasaran itu terlalu rendah, realistiknya sekarang; itulah sasaran yang mampu kita kecapi menerusia tiga jenis sukan ini.

 

KELLY TAN

Ada Harapan! 5 Wira Negara Terakhir Bertarung Demi Kilauan Pingat Olimpik
Kelly Tan. Sumber : Instagram Kelly Tan 33

Pertamanya, ratu golf negara, Kelly Tan Guat Chen bakal beraksi dalam sukan golf kategori Stroke Play individu wanita di Kasumigaseki Country Club bermula hari ini. Atlet berusia 27 tahun ini merupakan satu-satunya wakil Malaysia dalam jelajah LPGA dunia. Ya, ia bukan tugas yang mudah.

Ada Harapan! 5 Wira Negara Terakhir Bertarung Demi Kilauan Pingat Olimpik
Sumber : Instagram Kelly Tan 33

Namun bagi Kelly, setelah dia menyaksikan keajaiban berlaku kepada pemain Chinese Taipei CT Pan yang mengenepikan saingan nama besar seperti Rory Mcllroy, Collin Morikawa dan Paul Casey bagi memperolehi pingat gangsa. Malah, semangat jitu rakan senegara Kelly iaitu Gavin Green juga telah menyakinkan Kelly untuk memberikan yang terbaik pada kali ini.

Waktu Tempatan : 4 Ogos I 6.30 pagi (pusingan pertama)

 

IKLAN

DATO’ AZIZULHASNI AWANG & MOHD SHAH FIRDAUS

Harapan bagi mengutip pingat Olimpik tentunya terarah kepada pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Rio 2016, Dato’ Azizulhasni Awang dan rakan sepasukan yang juga merupakan pemenang pingat emas Kejohanan Berbasikal Trek Kebangsaan Australia 2021, Muhammad Shah Firdaus Sahrom.

Ada Harapan! 5 Wira Negara Terakhir Bertarung Demi Kilauan Pingat Olimpik
Dato’ Azizulhasni Awang

ARTIKEL BERKAITANShah Firdaus, Atlet Berbasikal Yang ‘Merampas’ Emas Azizulhasni Awang – REMAJA

Ada Harapan! 5 Wira Negara Terakhir Bertarung Demi Kilauan Pingat Olimpik
Shah Firdaus Sahrom. Sumber Foto : Instagram Shah Firdaus 95

Mereka berdua bakal bertarung dalam acara berbasikal trek Pecut Individu Lelaki (sprint) di peringkat kelayakan pada petang ini dan ia akan menjadi kenangan manis buat kedua-dua atlet tersebut. Ini berikutan usaha dan masa yang telah mereka korbankan selama ini untuk akhirnya berada di velodrom Izu, Shizuoka Jepun.

Selain acara pecut, Azizulhasni dan Shah Firdaus juga dijadualkan tampil dalam acara keirin yang menjadi kegemaran mereka berdua.

Waktu Tempatan

Acara Pecut Lelaki : 4 Ogos bermula 2.30 petang (kelayakan) – 5 Ogos bermula 2.45 petang (penentuan tempat dan pingat)

IKLAN

Acara Keirin : 7 Ogos bermula 2.45 petang (kelayakan) – 8 Ogos bermula 10.50 pagi (penentuan tempat & pingat)

 

PANDELELA RINONG & CHEONG JUN HOONG

Skuad terjun negara tentunya masih meraikan kejayaan penerjun 3m papan anjal wanitanya, Nur Dhabitah Sabri setelah remaja itu menempatkan dirinya pada kedudukan keempat secara keseluruhan, hujung minggu lalu. Kini, tumpuan terarah kepada dua ratu terjun ini pula yang bukan calang-calang orangnya.

Ada Harapan! 5 Wira Negara Terakhir Bertarung Demi Kilauan Pingat Olimpik
Pandelela Rinong. Sumber Foto : pandelela.my

Pandelela Rinong dan Cheong Jun Hoong masing-masing pernah merasai nikmat berdiri di atas podium Sukan Olimpik. Pada edisi Rio 2016, merekalah yang telah membanggakan Malaysia dengan menjadi pasukan wanita pertama negara dalam sejarah penyertaan Sukan Olimpik yang memenangi pingat perak.

Malah pada edisi London 2012, Pandelela menjadi atlet wanita pertama Malaysia untuk memenangi pingat Olimpik dalam sejarah apabila berada di kedudukan gangsa.

Ada Harapan! 5 Wira Negara Terakhir Bertarung Demi Kilauan Pingat Olimpik
Cheong Jun Hoong. Sumber Foto : Instagram Cheong Jun Hoong

Tentunya, situasi Tokyo 2020 sedikit berbeza, tekanan yang dirasai mereka adalah lebih tinggi. Arena renang yang sama ini telah menjadi saksi kepada kemampuan Pandelela memenangi pingat emas semasa kejohanan FINA Diving World Cup 2021.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Pandelela Rinong Raih Pingat Emas Di Kejohanan Piala Dunia FINA 2021 – REMAJA

Minggu lalu, Pandelela akur dengan kedudukan kelapan dalam acara 10m platform 10m seirama bersama Leong Mun Yee. Masa lebih kurang seminggu ini penulis pasti telah digunakan oleh Pandelela untuk kembali tenangkan fikiran dan fokus dengan aksi kali ini.

Mampukah wirawati terjun ini menggembirakan seluruh rakyat Malaysia dengan persembahan mantap bermula petang ini? Sama-sama kita nantikan.

Waktu Tempatan

Kelayakan : 4 Ogos bermula jam 2.00 petang

Separuh Akhir : 5 Ogos bermula jam 10.00 pagi

Akhir : 5 Ogos bermula jam 2.00 petang

*

BACA LAGI :Dhabitah Sabri Kongsi Latihan 8 Jam Seharinya – REMAJA