Kecoh baru-baru ini tentang perlantikan Peguam Negara yang mendapat bantahan masyarakat terutamanya umat Islam kerana bimbang hak mereka terancam bila jawatan itu bakal diserahkan kepada individu bukan Islam.

Walau bagaimanapun, pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara telah pun mendapat perkenan dari Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V.

Berikut kami sertakan 7 fakta yang mungkin korang tak tahu tentang Tommy Thomas.

8 Fakta Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang Tommy Thomas, Peguam Negara

1. Graduan dari University of Manchester & London School of Economics

Dilahirkan di Kuala Lumpur pada 1952, Tommy Thomas pernah bersekolah di Pasar Road English School dan Victoria Institution.

Beliau menamatkan pelajaran di University of Manchester pada 1973 dan menjadi seorang peguam (Middle Temple) pada tahun berikutnya. Pada 1975, beliau menuntut di London School of Economics seterusnya memperoleh Ijazah Sarjana (Masters).

IKLAN

2. Mempunyai Firma Undang-Undang- Penasihat & Peguamcara Tommy Thomas

Memulakan kerjaya di Skrine & Co. dan menjadi rakan kongsi pada 1982. Seterusnya, pada tahun 2000, Tommy Thomas telah menubuhkan firma guaman yang melakukan perkara-perkara litigasi secara eksklusif di England.

8 Fakta Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang Tommy Thomas, Peguam Negara

3. Menjadi peguam selama lebih 40 tahun

Sepanjang berkhidmat lebih daripada 40 tahun sebagai peguam, Thomas telah berhadapan dengan lebih daripada 150 kes yang dilaporkan dan tidak dilaporkan.

Beliau telah dipilih secara konsisten sebagai salah satu penasihat undang-undang di Malaysia penerbitan antarabangsa bebas seperti The Asia Pacific Legal 500, Which Lawyer, Who’s Who Legal (The International Who’s Who of Business Lawyers) dan Commercial Litigation Lawyers of Asia and Chambers Asia.

IKLAN

4. Pernah berkhidmat dalam Majlis Peguam

Thomas berkhidmat dalam Majlis Peguam (The Malaysian Bar Council) dari 1984 hingga 1988 dan dari 1993 hingga 2001. Beliau telah dipilih sebagai Setiausaha dari 1995 hingga 1997. Thomas juga menjadi ahli (Prosiding Tatatertib) Jawatankuasa Kajian di bawah Pengerusi Tun Hussein Onn dan menulis Reports pada tahun 1998.

8 Fakta Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang Tommy Thomas, Peguam Negara

5. Penulis buku undang-undang terkenal

Selain menjadi seorang peguam, Thomas juga pernah menulis dua buah buku yang bertajuk Anything But The Law dan Abuse of Power yang menyentuh tentang perlembagaan, ekonomi dan politik.

IKLAN

6. Peguam untuk MH 370 dan MH 17

Thomas mewakili keluarga kepada 76 penumpang MH370 yang menfailkan tuntutan terhadap Malaysia Airlines di atas kehilangan pesawat tersebut pada 2014.

7. Antara peguam terbaik Malaysia

Beliau antara peguam yang menjalankan tugas-tugasnya dengan baik sehingga ada yang menggelarkannya sebagai peguam terbaik Malaysia.

8 Fakta Yang Mungkin Korang Tak Tahu Tentang Tommy Thomas, Peguam Negara

Tak kiralah siapa pun yang dipilih untuk menjadi Peguam Negara, rakyat Malaysia berharap agar tanggungjawab ini digalas sebaiknya dan semoga keadilan dapat ditegakkan.

Sumber: thecoverage.my

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI