Nak mata cantik? Satu tip yang boleh kami kongsi kan adalah dengan memantapkan lagi teknik penggunaan eyeliner.

Jadi perempuan, mestilah harus sentiasa nampak cantik kan? Apa kata korang cuba dulu 7 trik mudah ini untuk menonjolkan gaya fresh setiap hari.

Pilih warna yang sesuai

Untuk wanita Asia, antara warna yang sesuai korang boleh cuba ialah warna hitam, coklat, atau plum. Pastikan eyeliner boleh disesuaikan dengan warna eye shadow yang dipakai.

Kesan smokey eyes

Guna eye shadow yang sama warna dengan eyeliner. Oleskan pada garisan yang sudah dibentuk lalu gosok dengan halus agar garisan yang dibuat tahan lebih lama.

IKLAN

Untuk yang bermata bundar

Cukup sekadar menarik garisan bermula dari tengah dan bukan dari hujung mata. Untuk yang mempunyai mata bersaiz kecil pula, tariklah garisan dari hujung dalam mata.

Kesan mata yang lebih tajam

Jangan buat dari hujung dalam mata, tapi mulakan dari tengah dan seterusnya buatlah lebih tebal pada bahagian hujung mata.

IKLAN

Sebelum membuat garisan di bawah mata

Taburkan bedak pada kelopak mata bahagian atas dan bawah agar penggaris mata melekat dengan sempurna.

Membentuk garis mata yang tebal

Gunakan eyeliner berbentuk cecair. Pilihan terbaik adalah yang hujungnya berbulu. Manakala untuk kesan yang lebih semula jadi, gunakan pensil alis. Klik sini untuk lihat eyeliner dan kosmetik lain dari NITA Cosmetics. Menarik dan berbaloi!

IKLAN

Letakkan siku pada permukaan yang mendatar

Cara ini dilakukan kalau tak nak tangan bergoyang semasa menghasilkan garisan.

Mulakan dari tengah kelopak mata ke arah dalam, lukis sedekat mungkin dengan batas bulu mata tumbuh. Lakukan proses yang sama untuk membentuk garis yang menghala ke arah luar mata.

Senang je kan? Lepas ni boleh la try sendiri dan lihat hasilnya.