Finally, ada berita baik mengenai situasi jerebu yang melanda Malaysia!

 

Menurut Jabatan Metereologi Malaysia, kualiti udara di bahagian timur Malaysia akan bertambah lebih baik pada hari Sabtu atau Ahad, manakala untuk pantai Barat pada hari Ahad atau Isnin.

Sepantas 2 minggu dari sekarang pula, jerebu di Malaysia yang reda sepenuhnya. Setidak-tidaknya, bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) akan turun hingga angka 100.

7 Tip Hadapi Jerebu, Pendingin Hawa Kereta Juga Mainkan Peranan

Ini kerana dalam tempoh beberapa hari, angin di rantau ini akan mula berubah haluan dari timur ke barat. Jika haluan angin itu kekal konsisten, ia akan bertiup semula ke Indonesia terutamanya ke Sumatra.

ARTIKEL BERKAITAN: Terkesan Dengan Jerebu, UiTM Tidak Teragak-Agak Tangguh Lecture Jika..

IKLAN

NAMUN, buat masa sekarang, korang masih perlu berjaga-jaga dengan situasi jerebu ini. Selagi tidak reda, korang disarankan untuk mempraktikkan 7 tip ini.

 

Aktiviti Luar

Elakkan diri daripada terlibat dengan aktiviti luar dalam tempoh masa ini. Jika perlu ke luar sekalipun..

Penutup

..gunakan topeng muka agar dapat mengurangkan kesan jerebu yang disedut. Bagaimanapun, topeng pembedahan (surgical mask) bukanlah topeng bersesuaian. Topeng muka yang terbaik ialah topeng muka N95.

IKLAN

7 Tip Hadapi Jerebu, Pendingin Hawa Kereta Juga Mainkan Peranan

Udara Bersih

Walaupun berada dalam bangunan pastikan persekitaran di dalam kawasan terhindar daripada sebarang udara tercemar dari luar.

Jangan Bakar

Bukan sahaja aktiviti pembakaran tidak elok untuk kesihatan tetapi juga menyalahi undang-undang. Jika ternampak berlakunya kebakaran walaupun kecil, sila laporkan kepada pihak berkuasa.

IKLAN

Sentiasa Cuci

Amalkan rutin mencuci tangan dan muka terutamanya sebelum makan. Gunakan sabun bersesuaian yang mengandungi anti-septik.

Minum

Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari. Dengan kandungan air masak yang mencukupi, badan akan merasa lebih segar dan suhu badan akan lebih teratur.

7 Tip Hadapi Jerebu, Pendingin Hawa Kereta Juga Mainkan Peranan

Hawa Dingin

Jika memandu kereta, sila pasang pendingin hawa dengan menggunakan mod kitaran udara dalaman.

Sekiranya mempunyai bajet, pasang juga alat pendingin hawa dan penapis udara (air filter/purifier) yang berkecekapan tinggi di dalam rumah bagi menapis partikel halus dan menghalang kemasukan pencemaran udara dari luar.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI