Masalah perut buncit bukan hanya dialami oleh individu yang mempunyai berat badan berlebihan, malah ia juga merupakan ‘masalah’ buat mereka yang bertubuh kurus.

Lagi pelik bila korang rasa dah buat workout gila-gila tapi hasilnya masih buncit. Argh, stress kan?

Menurut Public Health Malaysia, rupa-rupanya ada beberapa perkara yang mungkin korang buat dan menjadi punca kenapa perut masih buncit.

Jom kita lihat antara sebab-sebab yang buatkan perut korang buncit.

1. Air tidak lawas

Ramai di antara kita yang susah nak minum air kosong, terutamanya bagi perempuan bila mereka datang haid. Kita sepatutnya minum apir lebih daripada 8 gelas sehari supaya perut sentiasa aktif.

IKLAN

2. Kurang tidur

Kalau korang tidur, ia mampu meningkatkan selera makan kerana kadar turun naik hormon tidak menentu. Disarankan dapatkan tidur selama 8 jam sehari.

3. Stress

Stress menghasilkan hormon kortisol dan menyebabkan lemak terkumpul pada bahagian tengah badan.

IKLAN

4. Chewing gum

Mengunyah chewing gum memerangkap banyak udara ke dalam sistem penghadaman dan membuatkan kembung perut.

5. Makanan/minuman

IKLAN

Minuman dan bergas dan makanan segera yang dipek seperti air kotak, keropok dan mi segera akan mengumpul lemak yang banyak dalam perut sehingga sukar dihapuskan.

6. Makanan masin

Sodium klorid dalam garam dapat mempengaruhi kestabilan kandungan air dalam tubuh. Pengambilan kadar garam berlebihan menyebabkan pengumpulan bendalir yang membuatkan perut buncit.

7. Bakteria jahat

Sistem perut manusia terdiri daripada gabungan bakteria jahat dan baik. Elakkan mengambil makanan yang mengandungi antibiotik, kadar gula yang tinggi atau sebarang alkohol.