Sejak pendemik Covid-19 mendapat di negara kita, admin rasa semakin ramai pula mula bertukar hobi berbasikal bagaikan sudah menjadi trend. Tapi bagus la berbasikal bukan sahaja baik untuk alam sekitar tetapi juga membawa banyak manfaat kesihatan.

Pun begitu, aktiviti berbasikal kini semakin menjadi popular serta hobi kegemaran buat orang ramai termasuk selebriti tanah air.

7 Port Menarik Berbasikal Di Lembah Klang, Selebriti Popular Pun Pergi!

Kalau korang nak tahu, sebenarnya ada banyak taman rekreasi yang dilengkapi dengan pemandangan pemandangan yang menarik dan laluan berbasikal, sesuai untuk penunggang basikal bersukan.

Dengan ini, berikut adalah 7 laluan berbasikal terbaik di Lembah Klang.

1. DESA PARK CITY CENTRAL PARK @ KUALA LUMPUR

Central Park adalah salah satu tempat berbasikal yang terkenal di KL dengan jalur selebar 9 kaki dan pemandangan yang menakjubkan. Cara terbaik untuk menikmati keindahannya adalah dengan berbasikal di sekitar tasik buatan manusia sambil menikmati angin di tepi tasik yang menyegarkan.

Alamat: Jalan Residen 2, Desa Parkcity, 52200 Kuala Lumpur

IKLAN

2. TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM @ SELANGOR

Berkeluasan 1,295 hektar, Taman Botani Nasional Shah Alam adalah salah satu taman botani terbesar di Malaysia. Pastikan anda menikmati sarapan yang baik sebelum datang ke sini untuk berbasikal kerana kawasan di sini cukup berbukit dan mencabar.

Alamat: 40000 Shah Alam, Selangor

3. TAMAN BOTANI PUTRAJAYA @ PUTRAJAYA

Taman Botani Putrajaya bukan hanya taman yang terpelihara dengan baik, ia juga merupakan tempat yang cocok untuk keluarga dengan pelbagai kemudahan untuk seisi keluarga, termasuk berbasikal. Perhatikan bahawa taman botani dibuka pada pukul 7 pagi, tetapi kaunter berbasikal dibuka pada jam 9 pagi. Harga masuk bermula dari RM2 sejam pada hari bekerja.

IKLAN

Alamat: Persiaran Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah, Presint 1, 62000, Putrajaya, Selangor

4. TAMAN JAYA PARK SEKSYEN 10 PETALING JAYA @ SELANGOR

Taman Jaya Park adalah tempat yang popular untuk berbasikal di kalangan PJ-ians. Terletak di seberang Amcorp Mall, taman ini dikelilingi oleh kehijauan dan udara segar yang bersih, menjadikannya tempat berlindung bagi penggemar aktiviti luar. Taman ini baru-baru ini dinaik taraf untuk merangkumi tandas awam dan gazebo untuk dijadikan tempat perlindungan hujan dan tempat rehat di sepanjang lorong basikal.

Alamat: 1, Jalan 10/7, Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya, Selangor

5. TAMAN BOTANI PERDANA @ KUALA LUMPUR

IKLAN

Ini sangat sesuai untuk pencinta alam yang menikmati perjalanan santai dan indah. Penunggang basikal dapat menikmati pemandangan yang tenang dan menakjubkan kerana terdapat taman tropika, taman bunga raya dan taman anggrek. Sekiranya anda mahukan laluan yang lebih mencabar, cubalah menaiki Bukit Tunku yang berdekatan untuk pendakian mendaki ke Tugu Negara.

Alamat: Jalan Kebun Bunga, Tasik Perdana, 55100 Kuala Lumpur

6. TAMAN BUKIT KIARA @ TTDI KUALA LUMPUR

Taman kejiranan TTDI yang besar ini mempunyai jalan yang luas dan berturap baik, sesuai untuk berbasikal dan berjoging. Banyak penunggang basikal yang mencari keseronokan juga menikmati datang ke taman untuk menaiki basikal ke tahap yang sama sekali baru dengan mengikuti jalan curam.

Alamat: Jalan Burhanuddin Helmi, 60000, Kuala Lumpur

7. TAMAN METROPOLITAN KEPONG @ SELANGOR

Salah satu taman rekreasi terbesar di tengah-tengah KL, taman ini dilengkapi dengan laluan berbasikal sejauh 3km, menjadikannya tempat yang sempurna untuk pencinta luar untuk berbasikal. Seluas 95 hektar ini juga merupakan tempat yang popular di kalangan penduduk setempat untuk terbang layang-layang dan berkumpul dengan keluarga kerana ia juga dilengkapi dengan permainan kanak-kanak.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI