Soal penjagaan muka bukan hanya dititikberatkan oleh kaum wanita, malah lelaki juga perlu memastikan kebersihan wajah mereka turut terjaga.

Seringkali lelaki memandang ringan dengan penjagaan kulit wajah kerana mereka menganggap ianya sesuatu yang leceh dan rumit. Namun begitu, sebenarnya untuk menjaga kulit bagi lelaki tidaklah serumit yang disangka.

Penjagaan kulit muka merupakan satu proses yang perlu dilakukan setiap hari untuk mengekalkan kulit agar sentiasa sihat dan bersinar.

Jadi, penting untuk kaum lelaki menjaga rutin pembersihan wajah kalau nak sentiasa kelihatan handsome bergaya seperti Syafiq Kyle. Ehh, hiks!

Korang boleh amalkan beberapa tip dan rutin ini setiap hari dan lihat kesannya dalam masa terdekat.

1. Pastikan kulit bersih

Perkara paling asas yang boleh dilakukan lelaki adalah membersihkan wajah. Korang perlu mencuci muka pada waktu malam untuk menghilangkan minyak yang berlebihan, selain habuk yang melekat pada wajah. Ini membantu kulit muka untuk jadi lebih bersih.

IKLAN

Syafiq Kyle sendiri mengakui bahawa dirinya mengamalkan mencuci muka sekurang-kurangnya 5 kali sehari. Tetapi, jika kerap seperti ini, dia hanya mencuci menggunakan air biasa saja. Sekadar membersihkan muka daripada kotoran di luar.

2. Pastikan kulit wajah lembab

Tidak kiralah sama ada korang memakai produk apa, mungkin saja kulit akan jadi kering dan kasar. Jadi, pastikan gunakan krim pada wajah yang sedikit basah kerana dengan itu boleh menjadikan proses pelembapan lebih lama.

IKLAN

3. Elak jerawat

Elakkan menggunakan produk yang mengakibatkan jerawat, makanan berminyak, berempah serta pedas. Banyakkan minum air kosong untuk mengatasi masalah jerawat.

4. Skrub muka

Proses skrub dapat membantu menghilangkan dan membuang sel-sel kulit mati, selain bintik-bintik hitam pada wajah. Ia juga adalah cara terbaik untuk korang mendapatkan kulit yang berseri.

6 Rutin Mudah Penjagaan Kulit Muka Untuk Lelaki

IKLAN

5. Jangan guna produk wanita

Ada sesetengah lelaki yang menggunakan kosmetik wanita seperti krim, toner atau pelembap dan ia mungkin akan mendatangkan reaksi kulit yang teruk serta alergi. Lelaki perlu memilih kosmetik yang memenuhi keperluan kulit mereka.

6. Pilih produk yang tepat

Lelaki juga boleh menggunakan pelbagai produk wajah seperti pembersih, pelembap dan sebagainya. Namun begitu, korang perlu memilih produk yang sesuai dan tidak mengandungi kandungan yang meragukan.

Seperti Garnier Men Turbolight Oil Control 3 In 1 Charcoal ini sudah lengkap dengan keperluan membersih, skrub dan juga mask. Jadi dengan hanya memakai satu produk saja sudah cukup untuk membuatkan kulit wajah korang seperti Syafiq Kyle. Hehe!

6 Rutin Mudah Penjagaan Kulit Muka Untuk Lelaki

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI