Tentu ramai pelajar lepasan sekolah khususnya pelajar SPM dan STPM memikirkan di mana lokasi paling sesuai untuk cari duit belanjakan. Dari duduk saja-saja di rumah, lebih baik korang melatih diri cari duit poket. Sekurang-kurangnya baru korang tahu “bekerja” ini penat ke tak. Ya la, sebelum ini kita mungkin tahu minta duit pada mak dan ayah sajakan tanpa tahu jerihnya bekerja untuk mendapatkan wang.

Jom tengok port minta kerja mana sesuai untuk lepasan sekolah sementara menunggu result keluar.

  1. Restoran Makanan Segera @ Fast Food

Paling mudah untuk minta kerja tentunya adalah restoran makanan segera yang banyak ada dalam negara. Nama-nama seperti KFC, Mc Donald, Texas Chicken, Pizza Hut, Marry Brown dan banyak lagi banyak menawarkan pekerjaan kepada korang yang minat dalam penyediaan makanan.

Biasanya sebahagian majikan menawarkan gaji ikut kiraan jam, iaitu sejam RM5 atau lebih. Tapi untuk pengetahuan korang, gaji minimun yang kerajaan tetapkan adalah pada kadar RM1100 sebulan. Kalau korang rajin buat kerja lebih masa, boleh dapat lebih dari itu.

  1. Butik pakaian

Butik juga harus menjadi pilihan remaja lepasan sekolah kalau mahu mencari pengalaman sementara menunggu keputusan keluar. Biasanya kalau di butik, penatnya tak sama seperti restoran fast food kerana restoran begini sering menjadi tumpuan orang ramai setiap masa berbanding butik yang hanya penuh ketika musim gaji.

  1. Pusat beli-belah @ pasaraya besar

Banyak pekerjaaan separuh masa boleh dicari terutama di kompleks beli belah. Maksudnya selagi ada kedai-kedai yang menjalankan perniagaan, selagi itulah korang boleh buat pilihan tau. Boleh juga cari di pasaraya besar seperti Aeon Mall, Mydin, Checkers, NSK dan sebagainya.

  1. Panggung wayang

Selalu pergi tengok wayangkan, apa kata kali ini korang pergi minta kerja di sana. Ada banyak pawagam seperti GSC, TGV, Cineplex dan lain.Lagi pun kerjanya taklah sesusah mana. Cuma pastikan tiket dijual betul, tukaran wang betul dan bersihkan panggung wayang. Bagi yang kaki movie pasti boleh layan pekerjaan begini. Tapi pekerjaan ini mungkin susah sikit untuk remaja perempuan sebab kerja ikut syif. Paling penting kalau kerja malam ada transport nak balikkan.

IKLAN
  1. Kerja kilang

Biasanya kilang ini jarang menjadi pilihan terutama remaja di bandar. Mungkin korang dengar macam-macam persepsi tentang budak kilang. Tapi jangan fikir macam-macam kerana yang penting korang nak cari pengalamankan. Mungkin kalau hari ini korang pernah lalui kesusahan mencari duit, pada masa depan korang pasti menghargai duit itu sendiri.

  1. Hotel

Allah janjikan rezeki bagi setiap hambanya yang berusaha mencari. Ingat tau, rezeki tak turun dari langit kecuali keluar dari poket mak ayahlah. Tapi itu pun berapa lama nak kena supportkan. Bagi yang ingin mencuba bidang perhotelan boleh minta kerja di sini. Bukan hotel saja, tapi guest house, resort dan sebagainya. Sebenarnya lagi cepat korang keluar mencari rezeki, lebih cepat proses kematangan korang. Jadi semua ilmu itu boleh korang gunakan semasa di universiti nanti.

Ops sebelum terlupa, bagi yang nak cari kerja part time, boleh minta di syarikat-syarikat katering saja. Gaji pun boleh tahan, lebih kurang RM60 ke atas bagi kerja sehari. Habis kerja dapat gaji dan kerja pun di hujung minggu saja.

IKLAN

Tapi kalau nak cari duit dengan hanya duduk di rumah saja pun dah boleh. Ada banyak pekerjaan korang boleh buat dan cuma perlu ada internet.

  1. Jadi agen dropship

Hokay, ni kerja senang je ya. Tak payah keluar modal dan korang boleh jadi agen dropship sahaja. Lagi banyak barang korang boleh jualkan lagi bagus komisennya.

  1. Jadi agen jualan produk

Kalau korang ada modal, bolehlah jadi agen jual produk yang banyak seperti cendawan tumbuh. Ada jual beli handphone, kasut, barangan sukan dan sebagainya. Pendek kata kena usaha.

Tapi bagi yang malas nak buat semua di atas tu, korang boleh cuba pekerjaan ini. Jadi agen dengan rekomen kawan korang bekerja di syarikat menawarkan ruang pekerjaan.

Baca perkongsian seperti disyerkan oleh blog maukerja.com ini.

IKLAN

Tutorial Mudah Jana Pendapatan Bersama Aplikasi Easy Earn

Langkah 1 : Download aplikasi Easy Earn di Playstore secara PERCUMA!

Langkah 2 : Lihat senarai jawatan kosong dengan gaji yang begitu menarik.

Cuba tengok berapa ganjaran korang boleh dapat setiap kali korang rekomenkan kawan kerja yang sesuai dengan kelayakan mereka

Langkah 3 : Rujuk kawan korang yang masih mencari kerja dengan jawatan yang sesuai.

Korangkan ada kawan-kawan dari pelbagai latar belakang, jadi boleh saja rekomenkan dia orang kerja yang sesuai. Bagusnya korang dapat duit dengan mudah

Langkah 4 : Duit akan dikreditkan ke dalam akaun anda setelah sahabat anda berjaya mendapat kerja! Mudahkan!

Jadi jangan tunggu lama-lama ya, buat keputusan dengan bijak dan baik. Tak salah menimba pengalaman kerja sebelum melangkah masuk ke universiti.