6 Kejadian Buat Kita Rasa Lebih Tua Pada 2018, No 2 Yusuf Iskandar Boleh Cakap!

395

 

Tinggal kurang dua minggu saja lagi sebelum kita ucapkan selamat tinggal kepada tahun 2018.

 

It has not been an easy year.

Tetapi tahun ini 100% sangat interesting pada pandangan penulis. Ia dipenuhi dengan pelbagai kejadian dan perkara viral yang tak masuk akal, sehinggakan ada perkara yang buatkan kita terasa tak boleh ‘nak brain’!

Hhm, tanda-tanda dah lebih tua ke ni? Hehe..

Jom tengok 8 kejadian pada tahun ini yang mengingatkan kita bukan lagi semuda dulu gaiss!

 

06

Dah Boleh Vote

9 Mei lalu telah menyaksikan tarikh bersejarah apabila rakyat Malaysia turun padang untuk Pilihan Raya Umum ke-14 dan ternyata, ia berpihak kepada parti Pakatan Harapan. PRU kali ini juga menyaksikan 5 juta pengundi kali pertama berdaftar dengan SPR berbanding 600,000 orang pada PRU ke-13.

Penulis juta salah seorang daripadanya! Bila dah boleh tentukan pemimpin negara ni, rasa macam orang dewasa pula.

 

05

Panjat Stadium

11 Disember lalu, lebih 87,000 peminat sukan bola sepak negara telah berkumpul di Stadium Nasional Bukit Jalil untuk memberikan sokangan padu pada Harimau Malaya ketika mereka bertemu Vietnam sempena pusingan akhir Piala AFF Suzuki 2018.

Tapi bila penulis terpaksa panjat tangga nak sampai ke seat teratas di tingkat 3, rasa lenguh kaki dan dada tercungap tu tak perlu cakaplah.

Aku dah tua!

 

04

Kahwin Muda

16 tahun, 14 tahun dah kahwin!

BACA: 8 Perkara Lelaki Perlu Hadapi Selepas Kahwin Muda, Betul Dah Ready?

Trend kahwin muda is taken to a whole new level apabila ramai remaja bertindakkahwin muda pada tahun ini. Lalu, mereka terpaut dengan kisah viral di media massa dan portal.

Ramai juga selebriti Malaysia yang berkahwin atau bertunang pada usia muda pada tahun ini. Elvina Mohammad telah bergelar Datin pada usia 23 tahun selepas berkahwin, tahun ini. Eyra Hazali juga telah bertunang minggu lalu pada usia 19 tahun.

Penulis? Hhm, single sampai masuk 30-an lah jawabnya. Tua!

 

03

Kau Lagi Matang

Milie Bobby Brown dan Noah Schnapp dari Strangers Things

Child stars atau selebriti kanak-kanak selalu silih berganti. Mereka pun ada peranan penting dalam industri lakonan dan nyanyian.

Cuma apabila selebriti kanak-kanak yang meletop pada tahun 2018 mempunyai wajah matang, penulis mula merasakan diri ni dah tua. Weh, baru 13 tahun muka dah macam 20 tahun!

Antaranya termasuklah Millie Bobby Brown (14), Noah Schnapp (14), Jacob Trembley (12), Grace VanderWaal (14) dan Sabrina Carpenter (19)

BACA: 8 Pelakon Muda ‘Sekolahkan’ Selebriti Lain Di Karpet Merah Emmy’s

 

02

“Yusuf Is Kandar..”

Sekali lagi, Yusuf Iskandar mengingatkan yang kita dah tua!

November lalu, bapanya yang juga merupakan pelakon Hairul Azreen telah memuat naik video dengan reaksi terkejut apabila Yusuf sudah mahir menggunakan chopstick.

Minggu ini semasa Hairul berkongsi video mereka sekeluarga di Masjid Al-Haram Mekah, Yusuf sekali lagi membuatkan ramai netizen ‘melting’ dengan ayat “Mommy is Hanis, Daddy is Hairul, Yusuf is Kandar”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HAIRUL AZREEN IDRIS (@hairulazreen) on

Is = ialah, getit getit??

Haih, Yusuf pun dah boleh bercakap.

 

01

Dewi Remaja 2018/2019

Tahun ini menyaksikan kembalinya pencarian Dewi Remaja yang telah memasuki edisi ke-10! Penulis berpeluang untuk turut serta di dalam sesi ujibakat yang berlangsung pada September dan Oktober lalu.

Tell you what, walaupun mereka berusia 18-24 tahun, namun pengalaman, kisah hidup susah, kejayaan dan kematangan mereka tak menampakkan mereka semuda itu. Ramai remaja perempuan kita yang matang dan boleh berdiri di kaki sendiri.

Okay, aku terasa tua lagi..

 

Cer teka berapa umur kami? Hehe..

 

CER KOMEN SIKIT