Seluruh dunia turut berduka diatas pemergian 53 kru kapal selam KRI Nanggala-402 setelah Tentera Nasional Indonesia (TNI) mengesahkan kapal tersebut telah telah tenggelam. Rentetan daripada kes ini, mungkin ramai yang ingin tahu serba sedikit bagaimana sebenarnya keadaan kapal selam berfungsi di dasar laut.

Bagi memberi gambaran terhadap kehidupan di dalam kapal selam, ada beberapa filem tentang kapal selam yang boleh korang tonton. Antaranya adalah seperti berikut:

1. Kursk

Filem ini menjadi viral di media sosial setelah berita kapal selam KRI Nanggala-402 diketahui umum. Kursk merupakan filem yang diadaptasi daripada kisah benar tentang bencana kapal selam K-141 yang berlaku pada tahun 2000 semasa latihan tentera laut Rusia di Laut Barents.

Sebuah letupan telah berlaku menyebabkan kapal selam itu tenggelam dan membunuh 118 kru kapal, sementara 23 lagi terselamat. Namun, bantuan tidak datang dengan mudah bagi mereka yang masih hidup kerana pemerintah Rusia menolak bantuan daripada orang asing.

IKLAN

2. Hunter Killer

Filem ini berkisarkan tentang misi kru kapal selam Amerika Syarikat untuk menyelamatkan Presiden Rusia yang telah diculik. Kes penculikan itu telah mencetuskan Perang Dunia Ke-2. Kapten Joe Glass (Gerard Butler) harus menuju ke lokasi di mana kapal Rusia tenggelam.

Filem ini diangkat daripada novel berjudul Firing Point yang ditulis Don Keith dan George Wallace.

3. The Wolf’s Call

Dibintangi oleh Harisson Ford dan Liam Neeson, file mini menceritakan tentang seorang kapten kapal selam, Alexi Vostrikov ditugaskan untuk mengambil alih tugasan komando kapal selam nuclear K-19.

IKLAN

Namun, setelah menggendalikan misi tersebut, banyak masalah yang timbul dan kapal selam itu boleh meletup dan mengancam penumpang.

4. Black Sea

Jude Law berperanan sebagai kapten kapal selam yang menjadi penganggur setelah dipecat oleh syarikat penyelamat. Dia kemudiannya dilantik untuk menyertai misi mencari kapal selam yang tenggelam di dasar Laut Hitam yang dikhabarkan mempunyai muatan emas. Dia mengumpulkan kru pelaut untuk tugas tersebut, namun semakin dekat dengan emas, semakin sedikit kepercayaan yang ada antara satu sama lain.

IKLAN

5. Down Periscope

Tom Dodge (Kelsey Grammer) seorang tentera Angkatan laut yang sering dipandang rendah. Suatu hari, dia dilantik untuk bertanggungjawab dalam menggendalikan sebuah kapal tua. Demi mempertahankan reputasinya di Angkatan laut, Tom harus berhadapan dengan masalah dan individu yang menjadi pesaingnya.

6. Greyhound

Berdasarkan karya C.S Forester “The Good Shepherd”, filem ini berlatar belakangkan pada masa awal Perang Dunia II. Dalam tugas pertamanya untuk memusnahkan kapal Tentera Laut Amerika Syarikat, Greyhound, Kapten Ernest Krause mengetuai 37 kapal bersekutu untuk menyeberangi Altlantik Utara yang berbahaya ketika dikejar oleh kapal-kapal Nazi Jerman.

Okay ada banyak list untuk kita tonton ni. Selamat menonton!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI