12 finalis Hero Remaja 2020 telah pun diumumkan sebentar tadi di Hard Rock Kuala Lumpur yang disiarkan secara live di Facebook dan Instagram Majalah Remaja.

 

Macam mana dengan pilihan finalis tahun ini? Adakah peserta favorite korang terpilih?

Mungkin ada beberapa wajah familiar yang korang sudah lihat sebelum ini. Bukan kerana populariti mereka terpilih menyertai Hero Remaja, namun pihak Remaja dan Astro percaya mereka mampu menonjol dan mengasah lagi bakat yang ada.

Imran Aqil, Azim Yusof, Jabir Meftah dan Nadhir Nasar sudah mempunyai pengikutnya sendiri di laman sosial dan sebelum ini juga pernah terlibat dalam bebebrapa seni peragaan fesyen.

Mungkinkah ini adalah kelebihan untuk mereka bersaing dalam Hero Remaja 2020? Jom kita lihat apa komen empat finalis ini.

 

Imran Aqil

Merupakan adik kepada Hero Favorite 2017, Nabil Aqil, Imran atau lebih mesra dipanggil Ijeeb percaya bahawa mereka masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri dan rezeki untuk berada dalam industri seni tanah air.

Mempunyai lebih 100 ribu followers di Instagram, Imran tidak menafikan sokongan dari pengikutnya sedikit sebanyak memberikan dia semangat untuk meneruskan cita-cita menjadi seorang anak seni.

“Saya rasa sangat bersyukur atas peluang yang diberikan ini kerana dah lama saya impikan untuk menyertai Hero Remaja. Saya tidak menafikan mempunyai followers yang agak ramai sedikit sebanyak telah banyak membantu saya. Namun begitu, saya tidak boleh rasa selesa dan mengambil jalan mudah kerana media sosial juga mampu memberikan kesan buruk kepada penggunanya jika disalah guna,”

“Harapan saya jikalau kita lihat banyak remaja yang mengejar populariti serta mencari keseronokan dengan aktiviti yang tak berfaedah sehingga memalukan diri dan ahli keluarga,”

“Saya ingin menjadi ikutan yang baik kepada remaja lain. Oleh itu saya akan berusaha memperbaiki diri saya dan komited dengan impian saya. Jika saya menjadi idola kepada remaja saya tidak mahu menjadi seperti hanya sekadar pokok yang cantik dengan bunga bunganya tetapi saya ingin menjadi pokok yang bukan sekadar cantik namun dapat menghasilkan buah yang banyak dan boleh dimakan oleh orang ramai,” jelas Imran.

 

Azim Yusof

Sebelum ini wajahnya sering menghiasi pentas peragaan dan juga TV komersil. Anak muda yang berusia 23 tahun ini tidak meletakkan dirinya sebagai instafamous dan ia juga bukanlah satu kelebihan untuknya kerana masih banyak lagi yang perlu diperbaiki untuk meningkatkan jumlah followers di instagram.

“Sebenarnya tidaklah terlalu ramai yang meletakkan harapan tinggi untuk saya dalam Hero Remaja ini kerana bagi saya, saya bukan seperti instafamous yang mempunyai followers yang ramai. Alhamdulillah dengan 10 ribu pengikut di instagram, ada juga penyokong dan rakan-rakan yang berharap saya terpilih sebagai finalis Hero Remaja. Mereka percaya akan bakat dan kelebihan yang saya ada,”

“Saya ingin mengucapkan terima kasih buat keluarga, rakan-rakan dan penyokong yang sentiasa mempercayai bakat dan menyokong segala usaha saya,”

“Saya nak buat yang terbaik , saya juga mahu ibu bapa, rakan-rakan dan pengikut diluar sana bangga dengan apa yang saya buat sekarang. Biarlah ia menjadi contoh terbaik kerana saya bermula dari kosong dan selama 2 tahun lebih saya tidak give up dalam industri walaupun perlu bersaing dengan pesaing-pesaing yang hebat,” kata Azim.

 

Jabir Meftah

Lain pula bagi Jabir Meftah yang memang bercita-cita tinggi untuk menjadi ikon kepada anak muda dalam melahirkan genarasi yang bertanggungjawab dan mempunyai nilai-nilai murni dalam diri.

“Saya berasa bersyukur, alhamdulillah. Dalam masa yang sama saya rasa happy, nervous dan terharu sebab akhirnya saya selangkah lagi lebih dekat dengan vision saya,”

“Sesungguhnya pengikut yang ramai itu bukanlah suatu kelebihan sebenarnya, malah ianya lebih merupakan suatu tanggungjawab sosial saya untuk memimpin mereka ke arah kebaikan dan menjadi contoh yang baik kepada mereka.”

“Saya berharap agar saya dapat memulakan suatu revolusi ‘Youth Spring’ di Malaysia sepertimana yang telah berlaku di negara Tunisia. Kalau dulu mereka telah memulakan ‘The Arab Spring’ dengan memberi suatu nafas baru terhadap negara mereka maka sebelum saya tersingkir daripada rancangan ini saya berharap agar saya dapat memulakan suatu “Youth Spring” di Malaysia dengan memberi suatu wawasan dan kesedaran baru kepada semua belia-belia di Malaysia untuk menyelamatkan dunia! To save the World!,” jelas Jabir.

 

Nadhir Nasar

Sebelum ini, Nadhir Nasar sudah pun mempunyai beberapa pengalaman beraksi di pentas peragaan. Namun begitu, baginya banyak lagi pelajaran dan pengalaman yang perlu dikutip untuk menjadikannya seorang anak seni suatu hari nanti.

“Pengikut di media sosial saya tak banyak tetapi saya boleh katakan im one of the micro influencers. Bukan pasal quantity but its all about the quality of my followers. Ramai followers saya terdiri daripada fashion designers tanah air, pengarah filem tanah air dan banyak lagi.Walaupun tidak seberapa saya percaya ia boleh membuat impak yang besar di dalam industri InsyaAllah,”

“Saya sangat gembira, excited, mixed feelings setelah diterima menjadi salah seorang finalis Hero Remaja because apart of me saya dapat merasakan saya takut akan exposure. Bukan berada di dalam pertandingan tetapi selepas pertandingan. Dan perasaan takut ini juga membuat saya mahu lebih lagi daripada apa yang saya ada sekarang, I love to challenge myself,”

“Harapan saya di Hero Remaja adalah untuk membawa nama saya dan nama seni tanah air ke peringkat “Hollywood” dengan cara yang tersendiri. Saya hendak membuat satu impak kepada global menggunakan cara seni lokal tanah air. Bagi saya Malaysia adalah sebuah negara yang special, tetapi kita tidak ada cukup keberanian. We can, slowly but surely dengan izin Allah SWT,” jawab Nadhir.

*

Tahniah kami ucapkan kepada semua!

Tidak kiralah sama ada korang mempunyai followers yang ramai atau tidak, ia bukanlah satu kelebihan jika korang tidak berusaha dan fokus dalam menimba pelajaran serta pengalaman yang bakal diperoleh dalam program Hero Remaja.

Ini dia senarai penuh 12 orang finalis yang terpilih.